fallback

Ще правят стандарти за три основни вида хляб

Продукцията по стандарт ще бъде по-скъпа, защото ще се прави от висококачествено брашно

16:58 | 09.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Експертен съвет ще се заеме в понеделник с изработването на отраслов стандарт за производството на три вида хляб - бял, ръжен и типов, съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Тази инициатива на практика съвпада със старта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Найденов посочи, че за целта всеки хлебопроизводител ще трябва да използва стандартизирана суровина. Мелниците от своя страна също ще се наложи да уеднаквят стандартите си и да предлагат брашно, тип 500 например, с едни и същи показатели, а не както сега - за всяка мелница те да са различни.

Хлябът със стандарт ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси. „Ще заложим на изискванията за качество на зърното и брашното“, каза Найденов.

Той съобщи още, че стандартът няма да е задължителен, но "когато си припомним вкуса на истинския хляб, той отново ще се върне на трапезата на българина".

В момента половината от хлебопроизводството в България е в сивия сектор, е станало ясно на пресконференцията. Според Николай Тапаров, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители, около 4500 са легалните регистрирани производители. От бранша са сигнализирали в НАП за около 750 пункта с нелегално производство на хляб, посочи Тапаров.

По думите на земеделския министър нелегалният бранш няма как да бъде контролиран и затова срещу него ще бъдат взети всички възможни мерки. С разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес започват масови проверки на зърнопроизводствени бази, мелници, търговци и др. Нелегалните ще бъдат затваряни, а собствениците им санкционирани.

Следващата седмица Мирослав Найденов ще се срещне и с директорите на големите търговски вериги. Тази среща ще има за цел установяването на лоялни практики между тях и производителите. "Търговските вериги трябва да разберат, че не могат с договорни отношения да залагат стандарти", коментира Найденов. Той уточни, че няма намерение да се намесва пряко във взаимоотношенията между търговците и производителите, но ще се следи за спазване на минималното качество и безопасност на храните в големите вериги.

Хлябът със стандарт ще бъде по-скъп, защото ще се прави от висококачествено брашно, каза още земеделският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
fallback