IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов: Проверяват хлебопроизводителите за картелно споразумение

Зърнена криза в страната няма, запасите от пшеница са 1,5 млн. тона, заяви земеделският министър

11:33 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мирослав Найденов: Проверяват хлебопроизводителите за картелно споразумение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е сезирала и проверява хлебопроизводителите за картелно споразумение. Това каза в Министерски съвет пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов, съобщи БТА.

Найденов посочи, че не може да коментира цените на хляба. КЗК обаче вече се е сезирала и поскъпването на хляба може да бъде определено като картелно, защото в ЕС няма практика браншови организации да коментират цени, обоснова се той.

„Макар че се говори за цени от 1,40 лв. за един килограм хляб, всеки може да види на какви цени се предлага хлябът в големите търговски обекти. Цените може да се вдигнат само в малките населени места, където конкуренцията е по-малка“, заяви министърът. Той твърди, че може да има осъдени хлебари за картелно повишаване на цената, както е станало с производителите на олио.

“Опозицията търси тема извън СРС-тата, по която да се упражнява, дали ще е хлябът или тютюнът, няма значение", обясни Найденов.

Зърнена криза в страната няма - има запаси от 1,5 млн. тона пшеница при необходими до новата реколта 1 млн. тона, допълни земеделският министър. Той посочи, че от реколтата през 2010 г. са изнесени около 1,5 млн. тона.

Не можем да наложим, а и не се налага, забрана за износ на зърно - това може да направи ЕК. В страната са внесени 3 000 тона висококачествена пшеница за подобрител, но това е минимално количество, каза още той.

Найденов припомни, че България произвежда годишно около 4 млн. тона пшеница при над 650 млн. в света. Тоест на нас се пада около 0,8 на сто от общото количества и съответно не можем да контролираме цените на пшеницата, защото тя е борсова стока. Министърът обясни още, че държавата може да прави интервенция на пазара, само когато цената е ниска – ако падне под 101 евро на тон, а не когато е висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още