IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат 20 зарядни станции за електромобили в София до края на годината

Автомотор Корпорация има одобрението на Citroen да сглобява електромобили, като намеренията са това да стане в Божурище, стана ясно днес

18:21 | 10.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Предвижда се до края на годината в София да бъдат монтирани около 20 зарядни станции за електромобили, съобщи днес по време на международната конференция „Електромобилите - предизвикателствата на новата мобилност“ Никола Газдов от фирма REnergy.

Амбициите на фирмата са да бъдат монтирани общо между 6 и 10 зарядни станции и в градовете Варна, Пловдив и Бургас.

Газдов добави, че и други фирми възнамеряват да монтират такива станции. Една зарядна станция струва няколко хиляди евро.

Монтираните от REnergy станции ще бъдат на германската компания RWE.

От индустриалния клъстер „Електромобили“ наскоро съобщиха, че са в краен етап на разработка на български прототип на зарядна станция за електромобили, който ще струва около половината от цената на европейските си аналози.

Борис Янков, технически директор на Автомотор Корпорация, която е официален представител на Citroen за България, обяви по време на конференцията, че компанията има одобрението на Citroen да сглобява електромобили, като намеренията са това да стане в базата в Божурище.

Предвижда са електромобилитe да са на базата на модела тип микробус Jumper. Планира се електромобилите да са тип линейка, а също и тип подвижна поща и подвижна книжарница за по-отдалечените населени места, както и тип хладилен фургон. Предвижда се и разновидност на лекотоварен електромобил.

Намеренията са на съответните автомобили да се монтира електрически двигател с мощност 60 киловата. Ще се монтират също и три модула батерии в зависимост от поръчките и типа автомобил.

Различните видове електромобили на Автомотор Корпорация се предвижда да развиват максимална скорост между 60 и 120 км/ч, като пробегът с едно зареждане ще бъде между 80 и 150 км. Янков не поясни в какви срокове се планира да бъдат сглобени първите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още