IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов: Протестът на животновъдите е политически манипулиран

Eдва 6% от европарите за земеделие в България са усвоени от животновъди, твърдят протестиращите фермери

16:29 | 08.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>Животновъди от страната се събраха на протест пред Министерския съвет. <i>Снимка: БТА</i></p>

Животновъди от страната се събраха на протест пред Министерския съвет. Снимка: БТА

Протестът на животновъдите е странен и политически манипулиран, заяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по повод днешната акция на фермерите пред Министерски съвет, които протестираха срещу данъците, с които ги облагат и проблемите в сектора.

Найденов твърди, че Изпълнителното бюро на БСП е дирижирало митинга. „Видях много добра организация. Наскоро Сергей Станишев и Корнелия Нинова декларираха, че ще организират протести”, каза министърът. Той коментира, че БСП призовава сега животновъдите на протест, въпреки че когато при тяхното правителство са реализирали излишък, животновъдите не са получавали нищо, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев отрече на пресконференция твърденията на Найденов.

От земеделското министерство съобщават още, че въпреки кризата са осигурени средства за животновъдите още през 2009 г. и те се увеличават с всяка следваща година. През тази година за тях са предвидени 120 млн. лв., което е повече спрямо предходните години. За 2010 г. те получиха 83 млн. лв., а за 2009 г. – 79 млн. лв. В момента се работи и за облекчаване на данъците на земеделските производители, обясни Найденов.

Фермерите от Националната асоциация на животновъдите обаче заявиха по време на протеста, че едва 6% от европарите за земеделие в България са усвоени от животновъди, съобщи БНР. Причината е в тежките административни процедури и в липсата на свободен финансов ресурс у фермерите. Всяка крава в България е натоварена с непосилни кредити, твърдят те и настояват за отлагане на данъчното им облагане.

Протестиращите фермери отказаха да изпратят свои представители на среща с премиера Бойко Борисов. Те поискаха министър-председателят да слезе на площада, за да разговаря с тях.

Фермерите бяха приготвили за подарък на Борисов малко агънце, за да се чувства лично ангажиран с проблемите на сектора. Протестиращите поискаха нов земеделски министър, тъй като според тях сегашният се занимава само с храните, а през това време стотици фермери фалират. Докато през 2007 година в България са се изнасяли 12% от нужното мляко, то през 2010 г. вносът на мляко е достигнал 60 процента, твърдят от Националната асоциация на животновъдите. Други браншови фермерски организации не се включиха в протеста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Али, тук не става дума за растящи цени - а за друго. Чети, не пиши ... чукча.ПП: Честит ти празник, между другото :) Не знам дали в корейския календар го празнуват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
Миро спекулата пак се обади неподготвен.... те цените растат в световен мащаб тоя вика има спекула.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
moderebov
преди 13 години
"А вие защо биете ***?" хахаха!Защо трябва да се смята че опозицията не може да организира и подкрепя протести?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още