fallback

Цветанов: Много от изпраните пари са инвестирани в страната

Готвят стратегия за противодействие на прането на пари, специален фонд ще конфискува активи, придобити от престъпна дейност

17:45 | 09.03.11 г. 14

Страната ни се забави в борбата с прането на пари от 90-те години досега. Много от изпраните пари бяха инвестирани в хотели и други дейности. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръгла маса, посветена на борбата срещу прането на пари, съобщи Dnes.bg.

Първата стратегия за противодействие на прането на пари предвижда да бъде създаден централизиран регистър за наличие на банкови сметки и за подавани данъчни декларации. Проектът на стратегията предвижда да бъде развито като механизъм отнемането на имущество, придобито по престъпен начин.

За целта трябва да бъдат създадени условия конфискацията да се превърне в допълнителен инструмент в борбата с прането на пари. Според едно от предложенията конфискуваните средства могат да бъдат събирани във фондове, както е в Испания.

В тази връзка се предвижда да бъде създаден и специален фонд, в който да се конфискуват активи, придобити от престъпна дейност. Средствата от този фонд ще се разпределят за подпомагане на жертвите на трафик на хора, както и за подпомагане на превантивната дейност на институциите, които противодействат на изпирането на пари, организираната престъпност и тероризма.

В проекта за стратегия се предвижда създаването на междуведомствен съвет с участието на представители на всички институции, свързани с борбата с изпирането на пари. Този съвет ще има функциите на форум.

„Наблюдава се тенденция, според която изнесени пари от страната ни вече се връщат, но под формата на чуждестранни инвестиции“, коментира Дафин Маламов от ДАНС. По думите му вече може да се говори и за "изпиране" на биографии.

За периода 2006–2010 година са прочетени 24 осъдителни присъди за "пране" на пари, 14 са оправдателните присъди, споразуменията са 34. Най-много доказани престъпления, от които са "прани" пари, са трафикът на хора, сводничеството и продажбата на наркотици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
fallback