fallback

Стандартите за хляба ще са готови след около две седмици

Има идея да се създаде лаборатория за изследване на пробите от вносните зеленчуци на ГКПП Капитан Андреево

15:59 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

До две седмици се очаква да бъдат готови стандартите за трите основни вида хляб – бял, типов и Добруджа, каза днес в парламента земеделският министър Мирослав Найденов. Той обясни, че проверките продължават и вече има затворени хлебопекарни. Найденов обясни, че не е коментирал, че хлябът, който ядем е опасен, а само, че може да има по-добро качество от сегашното, съобщи БТА.

Найденов каза още, че в момента се прави всичко необходимо да се създаде лаборатория за изследване на пробите от вносните зеленчуци на самия ГКПП Капитан Андреево, вместо тестовете да се правят в София и Плевен, както е сега. Така ще се улеснят и самите фирми, защото няма да чакат толкова дълго за резултатите, посочи той.

Земеделският министър припомни, че след инцидента със зеленчуците от Йордания, в които бяха открити наднормени количества пестициди, е предложил на еврокомисаря за защита на потребителите Йордания да бъде включена в списъка със страните, чиято продукция задължително се изследва при внос. От внасяните от Турция зеленчуци и сега задължително се вземат проби, защото това е предвидено в еврорегламента, припомни Найденов.

Той беше категоричен, че България не може да забрани вноса на зеленчуци и плодове от трети страни еднолично, без ЕС да е взел такова решение. Министърът коментира, че българското производство трябва да се стимулира не чрез протекционизъм, а чрез специални мерки. Според Найденов, когато е била спряна доставката от йордански зеленчуци, българските производители не са успели да реагират и не са имали капацитет да задоволят пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
fallback