fallback

Трайков: АЕЦ Козлодуй може да издържи земетресение от седма степен

По думите на енергийния министър АЕЦ „Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус

12:18 | 12.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

АЕЦ „Козлодуй" е проектиран да издържи на земетресение от седма степен по скалата на Рихтер, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването Седмицата" по Дарик радио.

По думите му планираната втора българска атомна електроцентрала „Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус. Като цяло районът на Козлодуй е по-спокоен от сеизмична гледна точка, е посочил той.

Трайков ще поиска допълнителни експертизи и анализи.„Белене" има шанс да стане, но трябва да се споразумеем за цена", допълни енергийният министър.

Последната дума за удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" ще има Агенцията за ядрено регулиране, допълни Трайков. По думите му Русия може да попречи на удължаването на живота на двата енергоблока, но той не очаква подобни действия. Когато след 20-30 години 5-ти и 6-ти блок излязат от експлоатация, ще имаме нужда и от 8-ми блок. Дотогава ще ни е нужен само още един, коментира министърът.

Трайков бе категоричен, че инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима" отново ще постави въпроса за ядрената енергетика в световен план. Реакторите от ново поколение са с много по-добри защити, отколкото старите, каза още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback