IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: АЕЦ Козлодуй може да издържи земетресение от седма степен

По думите на енергийния министър АЕЦ „Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус

12:18 | 12.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трайков: АЕЦ Козлодуй може да издържи земетресение от седма степен

АЕЦ „Козлодуй" е проектиран да издържи на земетресение от седма степен по скалата на Рихтер, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването Седмицата" по Дарик радио.

По думите му планираната втора българска атомна електроцентрала „Белене" също ще бъде изчислена да издържи на толкова силен трус. Като цяло районът на Козлодуй е по-спокоен от сеизмична гледна точка, е посочил той.

Трайков ще поиска допълнителни експертизи и анализи.„Белене" има шанс да стане, но трябва да се споразумеем за цена", допълни енергийният министър.

Последната дума за удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" ще има Агенцията за ядрено регулиране, допълни Трайков. По думите му Русия може да попречи на удължаването на живота на двата енергоблока, но той не очаква подобни действия. Когато след 20-30 години 5-ти и 6-ти блок излязат от експлоатация, ще имаме нужда и от 8-ми блок. Дотогава ще ни е нужен само още един, коментира министърът.

Трайков бе категоричен, че инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима" отново ще постави въпроса за ядрената енергетика в световен план. Реакторите от ново поколение са с много по-добри защити, отколкото старите, каза още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
andro1234
преди 13 години
Съгласен съм с коментара на mapto засягащ финансовата част и лобизма, въпреки че идеята за централата в Беляне е възродена през 2002 - когато носител на мандат е НДСВ. Не одобрявам и моментната позиция на управляващата партия, която в своята предизборна програма ясно показваше отказ от този проект. Смятам, че е необходимо въвеждането на реален проектен план за блок 7 и блок 8 на територията на АЕЦ Козлодуй, одобряването му от агенцията и реализирането му. Позицията ми за АЕЦ Белене остава непроменена - против (коментар 2 към същата тема).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
АЕЦ Белене е лакмус за това къде е руското лоби в България. От нея няма нужда (http://money.bg/columnist/id_1897122451), договорните отношения са неизяснени и непрозрачни (http://news.expert.bg/n328804/), малкият опит, който България има с ядрена енергетика е отчайващ (http://mediapool.bg/show/?storyid=176963&srcpos=4). Цяло чудо е, че се намира кой все още да го пробутва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
andro1234
преди 13 години
Подобно изказване от страна на министъра: "АЕЦ Козлодуй" е проектиран да издържи на земетресение от седма степен по скалата на Рихтер" е доста спорно и провокативно - територията на Р.България е част от силно земетръсен район. Що се отнася до идеята - АЕЦ Беляне - то тя е по-стара от реализираната вече АЕЦ в Козлодуй. Основните факти, против осъществяването на централата (от фаза първични проучвани до момента) - са:1977 земетресението в Свищов - 7.4 по Рихтер 120 загинали 11982 учени от СССР издават отрицателно становище - заради силно земетръсния район, в който се разполага централата 21991 учени от БАН издават отрицателно становище - заради силно земетръсния район, в който се разполага централата2007/2008 отказ от 12 европейски банки, за поемане на финансов и екологичен риск, подкрепен от "анти-атом" организации.2008 становище на Гринпийс т.3 - земетръсен район (location in a seismic active zone), както и т.6 (problems with the transportation, procession and preservation NP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Нааблюдава се интересен момент: И при това земетресение бе изключена охладителната система на реактора, което доведе до /неуточнено къде произлязъл/ взрив, последван от принудително изпускане на пара за опазване реактора. Интересното е сходен начин на мислене при проектирането и изпълнението на Чернобилската АЕЦ и тази във Фукушима /няма да се учедя, ако и нейде другаде все още е така/ , което поставя под въпрос реалната безопасност и на "много по-безопасните реактори", за които сигурно се натискат да ни пробутат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още