fallback

Огнян Донев: Ръстът на износа се дължи на сектори с ниска добавена стойност

Основното увеличение на експорта се дължи на суровините, смята председателят на КРИБ

13:51 | 17.03.11 г. 19

Основната част от износа, и съответно на неговия ръст през последните месеци, се дължи на сектори с ниска добавена стойност. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) Огнян Донев по време на бизнес обяд днес.

По-голямата част от експорта на България се дължи на суровините и по-специално - на цветните метали, е мнението на Донев. Според специалиста обаче "добавената стойност в този сектор не е висока".

Увеличаването на българския износ ще продължи да зависи от съживяването и растежа в другите страни от Европейския съюз, а предизвикателството е намиране на пазари извън ЕС. Тревожно е слабото потребление у нас, смята Огнян Донев.

Членове на КРИБ произвеждат 3/4 от БВП на България и 3/4 от износа, заяви Донев. Това дава основание да се смята, че конфедерацията има поглед върху отделните сектори на икономиката и техните перспективи.

През януари България отчете ръст от 72 на сто на годишна база до рекордните 3,11 млрд. лв. Първият месец на годината е и едва вторият случай за последните 11 години, когато износът надвишава вноса в страната.

В същото време преките чуждестранни инвестиции се увеличиха с 81 на сто на годишна база до 103,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
fallback