IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чуждестранни инвестиции през януари се увеличават с 81% на годишна база

Текущата сметка за месеца е положителна в размер на 158 млн. евро, при минус 292 млн. евро преди година

12:44 | 15.03.11 г. 41
Преките чуждестранни инвестиции през януари се увеличават с 81% на годишна база

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се увеличават с 81% на годишна база до 103,8 млн. евро през януари 2011 г., показват данни на БНБ.

Текущата сметка на платежния баланс през януари е положителна със 158 млн. евро, спрямо отрицателна в размер на 292 млн. евро през същия месец на 2010 г.

В текущата сметка влизат търговският баланс (износ минус внос), салдото по услугите (туризъм, транспорт и други), доходът и текущите трансфери.

Търговският баланс през януари е положителен за едва втори месец в последните близо 11 години, като е в размер на 112 млн. евро, спрямо отрицателно салдо от 169 млн. евро година по-рано.

Салдото при услугите също става положително, като през януари тази година размерът му е 60 млн. евро, спрямо минус 23,4 млн. евро година по-рано.
 

Доходите от инвестиции и компенсиране на наетите са отрицателни в размер на 63 млн. евро през януари 2011 г., но отрицателното салдо намалява спрямо минус 150 млн. евро година по-рано.

Нетните текущи трансфери се запазват на нивото от 50 млн. евро.

Поради погасяване на задължения, включително депозити от чужденци, общият платежен баланс през януари 2011 г. е отрицателен в размер на 628,3 млн. евро, като с толкова намаляват резервните пари на БНБ.

За същия месец на 2010 г. платежният баланс бе отрицателен в размер на 423 млн. евро.

Банките използват повишената спестовност у нас, възлязла на 3,2 млрд. лв. през 2010 г., за да погасяват част от чуждестранните си задължения, в условията на липса на достатъчно кредитополучатели у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Няма спор, хубаво e да расте повече износа от вноса или дори идеалният вариянт е износа да се равнява на вноса. Това означава, че не задлъжняваме. Но, ако няма внос, това означава, че няма потребление. Не знам какво лошо има да си купуват хората плазми и телефони?! Високата стойност на сегашния износ се определя от няколко стоки, които се изнасят на висока цена. Но получените пари не се разпределят в населението, а се държат от няколко чужди олигарха. Ако износа е нараснал във всички сектори на икономиката - супер, ... но не е. Ако подходиме учебникарски, по-големия износ трябва да ни докара по-високи приходи, с които да си позволим по-високо потребление и респективно внос. Но забележете, че това не се случва, с което се потвърждават моите разсъждения. Не е чак толкова сложно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
al64ad
преди 13 години
Аве *** ти вярваш ли на официалните отчети на ЕРПтата примерно??!!Колко законни счетоводни всекви други врътки се правят за да се посъкратят печалбите и пак да се искат увеличения .Или всички са са благотворителни дружества??!!Интересува ме какво печелят германците както и всички ЕРП та примерно ,защото тия парички щяха да влизат в Българския бюджет /колкото и да се краде от него все нещо щеше да остава/.Не е луд тоя който яде зелника....................Аз печеля достатъчно за да мога да изразявам спокойно и свободно мнението си за разлика от ГЪЗОЛИЗЦИТЕ като теб .Дано поне паричките които ти плащат да са достатъчни да си дезенфекцираш езика всяка вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 2
al64ad
преди 13 години
аа ,и как сме на печалба като продаваме медта на китайците и след това купуваме същата тая мед вложена примерно в хардуерни компоненти с хуубавка принадена стойност ??Ще ми го обясниш ли??Или милиционерската логика е нещо различно от икономическата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 2
rogers
преди 13 години
ако погледнеш данните ще видиш че примерно за януари износа расте с 73 % а вноса с 36% спрямо януари 2010 година - подобно е положението и за другите месеци назад демек да ти преведа - износа ни расте два пъти по бързо от вноса - както и да го сучеш това си е добре. А това че вноса се дължи не на плазми, телефони и други глупости а на суровини е по скоро добра новина, защото тия с кредитите сега трябва да ги връщат - което и правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 5
naso_fr
преди 13 години
а забравих да спомена и фиктивния износ за източване на ДДС, все пак избори идват, кой ще пълни партиини каси?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 3
naso_fr
преди 13 години
Абе да му се не види, IMRO толкова се беше запалил да защитава правителството под една петъчна статия, кудето автора съвсем обосновано констатира факта, че правителството е ревизирало данните за растежа на БВП за 2009-та, за да си СТЪКМИСА растеж от 0.3% през 2010-та (растежа на годишна база). Еми пристрастен си пич, когато фактите говорят, политиците и техните убожатели мълчат!Сега само да отбележа, че парите ИЗТИЧАТ от България с оглед на статията. И какво толкова се превъзнася този износ, след като повишението му е резултат на изтрелването на цените на суровините (които пак внасяме).IMRO и подобните му там... защо не коментирате поведението на банките??? защо не коментирате изтичането на пари от икономиката??? Дори повишението на чуждите инвестиции не могат да компенсират за изнесените от банката пари за последния месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 2
Crux
преди 13 години
Ами нали ти казах вече - петролните държави изнасят петрол, щото имат петрол. Ние какви суровини изнасяме? Какво имаме като суровина, та да го изнасяме и да вдигаме така драстично общия износ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Шефе, вземи малко да почетеш и да се научиш да смяташ, след това се опитай да пишеш коментари. Този ръст на вноса от 22% e ръст на суровини и материали предназначени за преработка и след това за износ. Има публикувана статистика в БНБ и НСИ.Цените на горивата достигнаха рекордни нива, на металите също ... от там идва ръста на износа (вноса), а не от това, че кой знае колко сме произвели повече.Нека погледнем колко са ПЧИ за 2010 и колко за 2007, 2008 ... и нека преценим колко сме привлекателни. Но, ако се задълбочим в тези ПЧИ ще видим, че почти всички отиваха в недвижимо имущество и финансова дейност (кредити). С нищо не сме привлекателни, освен с това, че хората бяха гладни за кредити и покупка на имоти. След като всички се наситиха, спряха парите, останаха само да се върнат с лихвите :) Полза за икономиката беше само краткосрочна, нищо в дългосрочен план няма. Освен потока на ПЧИ е важно да се погледне структурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
rogers
преди 13 години
Да бе Алчо ама важното е че от тва дето ние им даваме и после взимаме сме на печалба - тва показват цифрите. А преди беше обратно - те ни продаваха а ние купувахме с пари назаем. Аз предпочитам сегашния вариант - ти ако си продавал имоти може да предпочиташ предишния вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
Ами естествено, че официалните отчети са фалшифицирани - продажбите и печалбите са надути поне пет пъти, за да могат германците да платят повече данъци. Това е толкова логично, че чак боли:-))И какво те интересуват колко печелят германците? Като могат да печелят, да печелят - печели и ти, щом можеш. Като не можеш, недей мрънка. Докога все ще надничате в канчето на другия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още