IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чуждестранни инвестиции през януари се увеличават с 81% на годишна база

Текущата сметка за месеца е положителна в размер на 158 млн. евро, при минус 292 млн. евро преди година

12:44 | 15.03.11 г. 41
Преките чуждестранни инвестиции през януари се увеличават с 81% на годишна база

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се увеличават с 81% на годишна база до 103,8 млн. евро през януари 2011 г., показват данни на БНБ.

Текущата сметка на платежния баланс през януари е положителна със 158 млн. евро, спрямо отрицателна в размер на 292 млн. евро през същия месец на 2010 г.

В текущата сметка влизат търговският баланс (износ минус внос), салдото по услугите (туризъм, транспорт и други), доходът и текущите трансфери.

Търговският баланс през януари е положителен за едва втори месец в последните близо 11 години, като е в размер на 112 млн. евро, спрямо отрицателно салдо от 169 млн. евро година по-рано.

Салдото при услугите също става положително, като през януари тази година размерът му е 60 млн. евро, спрямо минус 23,4 млн. евро година по-рано.
 

Доходите от инвестиции и компенсиране на наетите са отрицателни в размер на 63 млн. евро през януари 2011 г., но отрицателното салдо намалява спрямо минус 150 млн. евро година по-рано.

Нетните текущи трансфери се запазват на нивото от 50 млн. евро.

Поради погасяване на задължения, включително депозити от чужденци, общият платежен баланс през януари 2011 г. е отрицателен в размер на 628,3 млн. евро, като с толкова намаляват резервните пари на БНБ.

За същия месец на 2010 г. платежният баланс бе отрицателен в размер на 423 млн. евро.

Банките използват повишената спестовност у нас, възлязла на 3,2 млрд. лв. през 2010 г., за да погасяват част от чуждестранните си задължения, в условията на липса на достатъчно кредитополучатели у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
srs
преди 13 години
Вярно , че леко се възстановяваме, обаче банките изнасят пари повече отколкото влиза от износа. Ако продължават така банките играят срещу себе си, защото намаля потреблението, а хората нямат доверие в тях за да се подхранват с кредити. Как ще се отърват от лошите кредити не ги виждам. А и щом изнасят, значи майките им не са много оптимисти за отпушването на кредитирането в бг или самите те са забатачени. Което и да е, все изтичат пари , което не е добре.Следва, че добре ще бъдат само фирмите които изнасят и сателитите около тях, съответно хората работещи там. Всички други от дребния и средния бизнес и услугите в бг ще продължават да фалирват или да буксуват. Така, че положението все още е на кантар, защото няма как при това положение да се засили достатъчно силно потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
първи стъпки
преди 13 години
Не мога да разбера хора като теб, за които винаги всичко е лошо, фалирало или на път да фалира и т.н. Какво печелите от това? Моля те прочети отчетите внимателно и тогава пускай подобни коментари - там ясно е написано ВНОСЪТ НАРАСТВА С 22%!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
vzhekoff
преди 13 години
Гледам се оформя група на мажоретките (на клакьорите). Ти им говориш в числа, те ти викат "Ура".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
black_dragon
преди 13 години
Абе важното е да се обобщава колко е гадно положението и как всички сме много зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
rogers
преди 13 години
Всъщност и вноса също расте. А това дето износа не ни греел щото парите изтичали е кво да ти кажа - меко казано много далеч от истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
82% от ПЧИ през януари са от Австрия. С други думи става въпрос по-скоро за предварително договорени плащания, от колкото за реално увеличение на привлекателността на българската икономика сред инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
Хора, правете разлика между текуща сметка и платежен баланс. Текущата сметка показва едно, а платежния баланс друго, въпреки че и двете са свързани. Нормално е текущата сметка да е положителна, защото имаме много силен износ, в резултат на възстановилото се външно търсене. А понеже ние сме си все на дъното, няма вътрешно търсене, следователно няма и внос. Като направим равносметка, нищо очудващо, че търговския баланс е много по-добър спрямо минали периоди. Но това по никакъв начин не ни огрява, защото износа го правят няколко фирми и кеша след това бяга. От друга страна, една птичка пролет не прави. При инвестициите няма постоянство, този месец има, другия може нищо да няма. Те се гледат за широк период от време. Като цяло, статията е копи-пейст на месечния статистически бюлетин на БНБ. Няма никаква мисъл в цифрите. В общи линии, случващото се не е сензация, нито нещо кой знае, колко положително и значимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
black_dragon
преди 13 години
Винаги ще се намери някой бракониер отгората да бълва злъч и отрова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
otgorata
преди 13 години
Абе, милицията. Положителното салдо е без капиталовата сметка, с нея отрицателното салдо е по-голямо от миналогодишноточететеПоради погасяване на задължения, включително депозити от чужденци, общият платежен баланс през януари 2011 г. е отрицателен в размер на 628,3 млн. евро, като с толкова намаляват резервните пари на БНБ. За същия месец на 2010 г. платежният баланс бе отрицателен в размер на 423 млн. Поради погасяване на задължения, включително депозити от чужденци, общият платежен баланс през януари 2011 г. е отрицателен в размер на 628,3 млн. евро, като с толкова намаляват резервните пари на БНБ. За същия месец на 2010 г. платежният баланс бе отрицателен в размер на 423 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
global_dj
преди 13 години
Айде, до един час и тук ще има възможно най-негативните мнения и овъртания по въпроса, и как не щеш ли нещата са тоолкова зле.... че няма накъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още