IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm планира да пусне AI чипове до 2025 г.

Компанията се опитва да спечели битката за доминацията в сферата на хардуера за изкуствен интелект

09:50 | 13.05.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Дъщерната компания на SoftBank Group планира да пусне чипове с изкуствен интелект до следващата година, сочи статия в Nikkei Asia. Това се случва, докато битката за доминация в сферата на чиповете с изкуствен интелект (AI) се засилва, пише CNBC.

Базираният във Великобритания дизайнер на чипове, от който SoftBank притежава 90% дял, ще създаде звено за AI чипове, което да изгради прототип до пролетта на 2025 г., пише още Nikkei.

SoftBank води преговори с компании, които могат да се заемат с производството, включително тайванската TSMC. Масовото производство е планирано да започне през есента на 2025 г.

Arm проектира основната архитектура, върху която са изградени чиповете. След това продава лицензи за дизайна си на компании като Qualcomm и Nvidia, като начислява такси за всяка продажба, която извършват. Компанията твърди, че 99% от премиум смартфоните се захранват от технологията на Arm.

Компанията ще поеме първоначалните разходи за разработка на AI чиповете, които могат да достигнат „стотици милиарди йени“, сочи докладът. След като бъде създадена система за масово производство, бизнесът с AI чипове на Arm може да бъде „отделен“.

Цената на акциите на Arm е нараснала с близо 45% от началото на годината, а пазарната ѝ капитализация достига над 113 млрд. долара, сочат данни на LSEG. Компанията беше придобита от SoftBank през 2016 г. за 32 млрд. долара, а миналата година листна акциите си на Nasdaq.

Основана и ръководена от японския милиардер Масайоши Сон, SoftBank залага на изкуствения интелект и се очаква да инвестира 960 млн. долара до следващата година, за да засили изчислителните си процеси, свързани с генеративния AI. През юни Сон заяви, че SoftBank иска „да бъде във водеща позиция в AI революцията“.

SoftBank иска да изгради AI центрове за данни, подкрепени от собствени чипове. Тези центрове ще са в САЩ, Европа, Азия и Близкия изток и се очакват най-рано през 2026 г., пише Nikkei.

Днес SoftBank трябва да обяви отчета си за фискалната година, завършила на 31 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още