IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на САЩ в сферата на чиповете правят страната привлекателен AI център

Америка се бори за лидерско място както в сферата на полупроводниците, така и в сферата на изкуствения интелект

11:25 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати са забележителна дестинация за инвеститорите в изкуствен интелект поради стремежа си да развият по-модерно производство на чипове на вътрешния си пазар, твърди базираната в Силициевата долина Celesta Capital, цитирана от Bloomberg.

Страната вече се бори за лидерското място, разчитайки на пионера OpenAI, който даде тласък на сегашния огромен интерес към AI, и на Nvidia, която предлага най-търсения хардуер за целта. Предвид мащабния план на администрацията на Джо Байдън за подпомагане на местното производство на полупроводници и за привличане на чуждестранни лидери в областта, рисковите инвеститори смятат, че САЩ са в най-добрата позиция да подкрепи младите фирми в областта.

„Като инвеститори в дълбоки технологии виждаме огромни възможности, особено в областта на изкуствения интелект и роботиката, което изглежда предполага, че възможностите на САЩ са много напред“, коментира в интервю за Bloomberg News Срирам Вишванатан, основател и управляващ партньор в Celesta.

Коментарите бяха направени, след като Вашингтон обяви поредица от субсидии, включително 20 млрд. долара грантове и заеми за Intel, с цел подпомагане увеличаването на производството на модерни чипове у дома, намаляване на зависимостта от чуждестранни доставчици и по-силна конкуренция с Китай. Компании за полупроводници обещаха да инвестират над 230 млрд. долара на американска земя, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Те бяха мотивирани и от Закона за чиповете и науката, който влезе в сила през 2022 г.

Celesta, която управлява повече от 1 млрд. долара, е инвестирала в стартъпи за чипове и изкуствен интелект в САЩ, които работят по технологии, вариращи от софтуер за откриване на рак до визуално разпознаване на обекти за автономно шофиране.

Вишанатан е прекарал близо 20 години в Intel преди да събере своя екип и да започне да се занимава с рискови инвестиции. Той твърди, че неговият фонд в момента присъства и в Индия, и в Израел, но не и в Китай. Ефектите от пандемията доведоха до нови усилия за осигуряване на устойчиви вериги на доставките и това накара инвеститорите да се оттеглят от определени пазари.

„Има много съкращения в рисковия и частния капитал, които всъщност стават все по-ограничени или много специфични за всяка територия“, казва той. „В резултат на това мисля, че повечето от нашите компании изрично се фокусират върху възможности извън Китай“, посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още