IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат 6,6 млрд. долара на Samsung за разширяване на производството на чипове в Тексас

Компанията е обещала да увеличи инвестицията си в страната

11:23 | 09.04.24 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да обяви, че ще подкрепи с 6,6 млрд. долара южнокорейската Samsung следващата седмица. Средствата са за разширяване на производството на чипове в Тейлър, щата Тексас, и са част от стремежа за засилване на производството на полупроводници в САЩ, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Субсидията, която ще бъде представена от министъра на търговията Джина Раймондо, ще бъде предназначена за изграждането на четири съоръжения в Тейлър, включително завод за производство на чипове на стойност 17 млрд. долара, който Samsung обяви през 2021 г., още един завод, както и звено за пакетиране на полупроводници и център за развойна дейност, допълва един от източниците.

Освен това е включена инвестиция в друга неразкрита локация, казва източникът, допълвайки, че като част от сделката Samsung ще увеличи повече от два пъти американската си инвестиция до над 44 млрд. долара.

Министерството на търговията и Samsung отказват да коментират. От офиса на губернатора на Тексас Грег Абът не са отговорили на запитването за коментар.

Един от източниците твърди, че това ще е третата по големина програма, след като TSMC получи субсидия за 6,6 млрд. долара и реши да увеличи инвестицията си с 25 млрд. долара до 65 млрд. долара и да добави трета фабрика в Аризона до 2030 г.

През 2022 г. Конгресът одобри Закона за чиповете и науката, който цели увеличаване на вътрешното производство на полупроводници със субсидии за изследвания и производство на стойност 52,7 млрд. долара. Властите също така одобриха държавни заеми за 75 млрд. долара, но един от източниците твърди, че Samsung не планира да взема заеми.

Целта на закона е да намали зависимостта от Китай и Тайван, тъй като делът на световния капацитет за производство на полупроводници в САЩ е спаднал от 37% през 1990 г. до 12% през 2020 г., според Асоциацията на индустрията за полупроводници.

Американският президент Джо Байдън няма да присъства на събитието, казват източниците. Той е изправен пред тежка битка за спечелване на втори мандат през ноември срещу предходния президент и съперник от републиканците Доналд Тръмп. Грег Абът, републикански сенатор на Тексас, е поканен да присъства, посочва един от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още