IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC получава субсидии и заеми от САЩ за близо 12 млрд. долара

Те ще подкрепят изграждането на още капацитет за производство на чипове

15:47 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерство на търговията на САЩ обяви в понеделник, че ще предостави на американското подразделение на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co's (TSMC) субсидия в размер на 6,6 млрд. долара за производството на модерни полупроводници във Финикс, щата Аризона. Министерството ще предостави и нисколихвени държавни заеми на стойност 5 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

TSMC се е съгласила да разшири планираната инвестиция с 25 млрд. долара до 65 млрд. долара и да добави трети завод в Аризона до 2030 г., заявяват от министерството в съобщението си. Тайванската компания ще произвежда най-модерната в света 2-нанометрова технология във втория си завод в Аризона, чието производство се планира да започне през 2028 г., добавят от институцията.

„Това са чипове, които са в основата на целия изкуствен интелект, това са чиповете, които са необходимите компоненти за технологиите, от които се нуждаем в подкрепа на икономиката ни, но честно казано, на военния ни апарат и апарата за национална сигурност в 21 век“, каза министърът на търговията Джина Раймондо в декларация.

TSMC, най-големият договорен производител на чипове в света и основен доставчик на Apple и Nvidia, по-рано обяви планове да инвестира 40 млрд. долара в Аризона. TSMC очаква да започне производство в голям обем в първата си фабрика в САЩ до първата половина на 2025 г., казват от министерството.

Инвестицията за над 65 млрд. долара от TSMC е най-голямата чуждестранна пряка инвестиция в изцяло нов проект в американската история, добавят от министерството.

През 2022 г. Конгресът одобри Закона за чипове и науката, за да подкрепи местното производство на полупроводници със субсидии за проучвания и производство на стойност 52,7 млрд. долара. Законодателите одобриха и държавни заеми за 75 млрд. долара.

Американското подразделение на TSMC се ангажира да подкрепи и развитието на усъвършенствани възможности за пакетиране чрез партньори в САЩ, за да позволи на клиентите да купуват усъвършенствани чипове, които са произведени изцяло на територията на САЩ, казват от министерството, добавяйки, че 70% от клиентите на TSMC са американски компании.

Главният изпълнителен директор на TSMC C.C. Уей каза, че компанията ще помогне на американските технологични фирми „да отприщят своите иновации чрез увеличаване на капацитета за водещи технологии чрез TSMC Аризона“.

Министерство на търговията очаква проектите да създадат 6000 директни работни места в производството и 20 хил. работни места в строителството. Освен това 14 директни доставчици на TSMC планират да построят или разширят заводи в САЩ.

При пълен капацитет трите завода на TSMC в Аризона ще произвеждат десетки милиони водещи чипове за 5G/6G смартфони, автономни превозни средства и сървъри на AI центрове за данни, добавят от министерството.

Чрез своите фабрики в Аризона TSMC ще подкрепи ключови клиенти като Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices и Qualcomm, „като отговори на тяхното търсене на водещ капацитет, смекчи опасенията по веригата на доставки и им позволи да се конкурират ефективно в продължаващата епоха на цифрова трансформация“.

Миналия месец министерство на търговията обяви субсидия от 8,5 млрд. долара и заеми за до 11 млрд. долара за Intel за подпомагане на производството на водещи чипове по същата програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още