IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на чипове, който се надпреварва с времето

Тайванската TSMC произвежда около 90% от всички чипове в света. За да посрещне нарастващото търсене, тя изгражда нови фабрики в САЩ, Япония и Германия

16:00 | 31.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на полупроводници по поръчка в света - тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), се опитва да отговори на търсенето им, увеличавайки производствените си мощности. Корпорацията обаче се сблъсква с недостиг на квалифицирани специалисти и работници.

За да намери решение на този проблем, TSMC е създала интензивна програма за обучение на десетки хиляди служители, за да може те да започнат бързо работа.

Иновативна академия

Производителят на полупроводници е изградил модерен център за обучение на своите служители. Академията е разположена в голям технологичен парк в град Тайчун, разположен в централната част на Тайван. Учебният център се разглежда като ключов фактор за развитието на TSMC в световен мащаб.

Всички инженери, които компанията наема за своите дейности в Тайван и в някои други страни, са длъжни да преминат двумесечно обучение в центъра.

"Вече можем да обучаваме новите служители по-систематично. Можем да им помогнем да учат по-бързо и да изградят солидна (професионална - бел. ред.) основа", посочва Маркъс Чен, който е инструктор в академията на TSMC.

"Основната (корпоративна - бел. ред.) ценност на TSMC е, че трябва да правим всичко много ефективно", отбелязва Чен.

Академията на TSMC е създадена по модела на фабриките за производство на чипове.

В едно от помещенията на учебния център може да бъде видяна въртяща се роботизирана "ръка", която почиства и полира полупроводникови пластини. Този процес е известен като химико-механично полиране, посочва CNN.

В друга лаборатория машина повдига пакети с полупроводникови пластини до тавана и ги пренася в друга част на съоръжението.

Полупроводниковият гигант

TSMC произвежда около 90 на сто от всички полупроводникови чипове в света. Те се използват за създаването на различни високотехнологични устройства - от смартфони и дронове до технологии, базирани на изкуствен интелект.

За да посрещне нарастващото търсене на чипове и да ускори доставките им за своите клиенти в различните страни, TSMC изгражда нови фабрики в САЩ, Япония и Германия.

Компанията има действащи заводи в Тайван, в източната част на Китай и в американския щат Вашингтон, в северозападната част на САЩ.

През миналия месец гигантът в сектора на полупроводниците откри първия си завод в Кумамото, в югозападната част на Япония.

TSMC изгражда две производствени съоръжения и в американския щат Аризона. Предвижда се в тях да се произвеждат по-миниатюрни и по-усъвършенствани чипове. Проектът е на стойност 40 млрд. долара.

Технологичната корпорация обяви през миналото лято, че ще инвестира близо 3,5 милиарда евро в изграждането на първия си завод в Европа. Планира се съоръжението да бъде разположено в Дрезден, Източна Германия, предаде Ройтерс.

На фона на т.нар. "Закон на Мур", според който броят на транзисторите на микрочиповете се удвоява на всеки две години, скоростта на въвеждане в производството им на нови технологични решения е от ключово значение, както за компанията TSMC, така и за нейните клиенти. А сред тях се открояват технологични гиганти като корпорациите Apple, Nvidia и Advanced Micro Devices - AMD.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 седмици
"Тайванската TSMC произвежда около 90% от всички чипове в света." ... кво да четеш по натам, това твърдене не е вярно, даже не близо до вярното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
ratten
преди 1 месец
защо не ги прави в тайван, където ще е по-евтино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още