IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подготвят черен списък с китайски заводи за чипове

Американските компании няма да имат право да продават оборудване и компоненти на тези фабрики

11:30 | 29.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати изготвят списък с развити китайски фабрики за производството на чипове, на които да бъде забранено да получават ключови инструменти, коментират трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса. По този начин страната се опитва да улесни компании да спрат технологичните потоци към Китай.

Списъкът може да бъде публикуван в следващите няколко месеца, посочва един от източниците.

През 2022 г. министерството на търговията наложи забрана на американски компании да доставят оборудване на китайски заводи, произвеждащи модерни чипове, а САЩ се стремят значително да ограничат технологичния напредък на Пекин поради опасения за националната сигурност.

Но компаниите казват, че е трудно да се определи кои фабрики в Китай произвеждат усъвършенствани чипове и отдавна настояват министерството да публикува списъка.

Усилието показва, че САЩ полагат усилия да засилят своите ограничения върху чиповете от Китай, което улеснят американския бизнес да спазва ограниченията.

Министерството на търговията отказва да коментира въпроса.

Говорител на Китайското посолство във Вашингтон твърди, че САЩ трябва „да спрат да преувеличават концепцията за национална сигурност и да злоупотребяват с държавна власт, за да потискат китайските компании“.

„Вероятно няма да е изчерпателен списък, ако можем да го направим. Но колкото повече можем да помогнем за идентифицирането кои са тези заводи, за които сме загрижени, толкова повече бихме могли да помогнем“, допълва представителят на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 3 седмици
Тези сви..не ограничавайки продажбата на чиповете губят огромният Китайски пазар ? - който е най голям . Те имат вече разработени да 7 нМ но ще бъдат принудени да вложат милиарди в тоя сектор и след няколко години няма да имат нужда от Американските . Тогава Китай ще бъде един от най големите производители на чипове и то евтини. Тогава те Американците ще бъдат да конкурират не само по качество но и по цена която не е в тяхна полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 4 седмици
"Усилието показва, че САЩ полагат усилия да засилят своите ограничения върху чиповете от Китай, което улеснят американския бизнес да спазва ограниченията." - голямо усилие, голямо чудо. Първи са в това да пъхат пръти в колелата на другите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още