IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на чиповете се готви за възстановяване след трудна 2023 г.

Очаква се приходите от продажби на полупроводници в световен мащаб да се засилят до близо 600 млрд. долара спрямо отчетените през миналата година 526,8 млрд. долара

17:50 | 05.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната индустрия на полупроводниците се готви за значително възстановяване през тази година, като продажбите се очаква да скочат до рекордно високо ниво, подкрепени от по-голямата нужда от електронни компоненти, както и от широк кръг бизнеси, прогнозира Асоциацията на индустрията за полупроводници (SIA), цитирана от Bloomberg.

Приходите от продажби на чипове в световен мащаб са намалели с 8,2% до 526,8 млрд. долара през 2023 г., въпреки че спадът е частично компенсиран от подобряването на условията през втората половина на годината, изтъква асоциацията в понеделник. Засилващата се инерция показва, че продажбите ще нараснат с 13% тази година до почти 600 млрд. долара,.

„Глобалните продажби на полупроводници бяха слаби в началото на 2023 г., но се възстановиха силно през втората половина на годината, тенденция, която очакваме да продължи през 2024 г.“, коментира Джон Нойфър, президент и главен изпълнителен директор на SIA. „С чиповете, които играят по-голяма и по-важна роля в безброй продукти, от които светът зависи, дългосрочната перспектива за пазара на полупроводници е изключително силна“, добавя той.

В основата на растежа на индустрията е Nvidia Corp., най-ценният производител на чипове, който избегна спада със своите водещи ускорители с изкуствен интелект (ИИ). Тези чипове са много търсени, защото могат да обработват огромни количества данни, от които компаниите се нуждаят, за да разработят ИИ модели. Приходите от продажби на Nvidia се очаква да нараснат двойно до почти 60 млрд. долара през фискалната година, която приключи миналия месец. Според анализаторите годишните приходи на компанията ще надхвърлят 90 млрд. долара до януари 2025 г.

Инвеститорите гледат към обещанието за бъдещ растеж и в частност към производителите на чипове като Nvidia, които смятат, че ще се възползват от бума в разходите за хардуер, свързан с ИИ.

Все пак някои от най-големите компании в индустрията имаха трудна 2023 г. и отчетоха рязък спад в продажбите, тъй като клиентите намалиха поръчките, докато компаниите трябваше да се справят с растящите запаси.

Няколко членове на асоциацията, включително Intel Corp. и Qualcomm Inc., казват, че пазарите се връщат към нормалните модели на покупки и най-лошите сътресения са отминали.

Според Нойфър слабата първа половина на 2023 г. е „махмурлук“ от пандемията, когато производителите на електроника бяха изправени пред безпрецедентно търсене. Това провокира много клиенти да поръчат твърде много и да се окажат пренаситени, когато икономиката се нормализира и покупките на устройства като персонални компютри се забавиха.

По региони Европа е единственият пазар, който отбеляза растеж през миналата година. Продажбите там се увеличиха с 4%. Китай и Азиатско-Тихоокеанският регион отбелязаха най-големи спадове. Приходите от Китай са намалели с 14%. В Северна и Южна Америка пазарът се сви с 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
а кво стана с измислената криза... още ли я има, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още