IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на пазара на чипове носят заплаха след голямата AI еуфория

Пазарът на полупроводници има пукнатини, които досега не бяха на преден план

17:01 | 07.12.23 г.
Снимка: Linh Pham/Bloomberg L.P.
Снимка: Linh Pham/Bloomberg L.P.

Тазгодишната лудост по акциите, свързани с изкуствения интелект (AI), прикри пукнатините на пазара на полупроводници. Отвъд ентусиазма за компании като Nvidia и Advanced Micro Devices, картинката за инвеститорите обаче не е толкова розова, пише Bloomberg.

Скорошните финансови отчети разкриват спад на пазара на индустриални и мрежови чипове, докато някои на Wall Street се подготвят за въздействието на потенциалното икономическо забавяне при автомобилните чипове. От друга страна, компонентите за смартфони и персоналните компютри изглеждат готови за възстановяване според Samsung Elеctronics и Intel.

„В момента притеснението е, че индустрията може да навлезе в период на прекомерно усвояване на запасите“, коментира Брент Фредберг, портфолио мениджър в Brandes Investment Partners.

Broadcom, която записа 62% ръст на борсата тази година, трябва да обяви финансовия си отчет късно днес. Нейните резултати и прогнози трябва да покажат кои са различните сили, движещи перспективите пред индустрията. Въпреки че произвежда мрежово оборудване и някои персонализирани чипове, които изиграха роля в огромното нарастване на инвестициите в AI инфраструктура, гигантът разполага с широк набор от продукти за автомобилостроене, индустриално оборудване, центрове за данни и смартфони.

Колебанията между бума и спада не са нещо ново за индустрията. Производителите на чипове последователно не успяват да съчетаят дългосрочно планираното въвеждане на нови предложения с краткосрочните колебания в търсенето, често създавайки порочни кръгове. Само две години преди недостигът по време на пандемията да предизвика огромна паника в цялата икономика, проиводителите на чипове и техните клиенти бяха залети с инвентар и поръчките бяга ограничени. Сега някои от компаниите се намират в същото положение.

„Автомобилните и индустриалните крайни пазари остават в средата на циклична корекция, тъй като клиентите усвояват запасите, което очакваме да премине през следващите 4 месеца“, коментира Анджело Зино, вицепрезидент и старши капиталов анализатор в CFRA Research.

Въпреки че бизнесът със смартфони и персонални компютри изглежда се стабилизира, „остава да се види дали тази инерция ще се запази и през 2024 г.“, допълва той.

Много директори от индустрията твърдят, че широкото търсене на полупроводници за толкова много продукти дава известен буфер от спадове. Но различното поведение на тези разнообразни пазари направи инвестирането в правилния момент от цикъла по-трудно.  

Texas Instruments - една от най-слабо справящите се компании във Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, чиито акции понижиха стойността си 5,6% от началото на годината - има голямо разнообразие от клиенти и продукти в бизнеса с чипове. Фирмата твърди, че ключовият индустриален пазар е отслабнал през третото тримесечие, свивайки се с 5 на сто. Приходите от комуникационни компоненти пък са спаднали с повече от 10%.

Същевременно бързото нарастване на търсенето на автомобилни чипове може да е прекомерно. Третото тримесечие беше четиринадесетото поред, в което приходите от автомобилни полупроводници надвишават прогнозите, твърди анализаторът от New Street Research Пиер Ферагу. Количеството чипове за автомобили продължава да се увеличава, но „започна да се нормализира“, пише той в доклад. Автомобилните производители като цяло вече не добавят още запаси, докато автокъщите имат рекордни нива на превозни средства, като сигнализират за вероятност от корекция, допълва анализаторът.

И все пак изглежда, че някои компании са преживели най-лошото. В края на миналия месец Micron Technology, най-големият американски производител на компютърни чипове с памет, повиши прогнозата за приходите си за първото тримесечие. Като причина за това посочи подобряващата се ценова сред в момента, когато спадът в търсенето на компютри и смартфони намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още