IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на чиповете и Фед осигуряват нов силен тласък за S&P 500*

Акциите на Micron Technology поскъпват с над 14% на фона на силния финансов отчет на компанията

17:10 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват редовната търговия с ръстове, надграждайки това, което постигнаха в предходната сесия на фона на оптимизма сред инвеститорите относно американската икономика и визията на Федералния резерв за паричната политика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,90 на сто до 39 869,48 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,62% до 5257,26 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,63% до 16 473,17 пункта.

Акциите на Micron Technology поскъпват с над 14% на фона на силния финансов отчет на компанията. Представянето на производителя на чипове подкрепя целия сектор, като книжата на Nvidia прибавят около 0,7% към стойността си, а цената на акциите на Broadcom и Intel се покачва съответно със 7,22% и 2,43 на сто.

Междувременно акциите на компаниите с голяма пазарна капитализация се представят смесено. Книжата на Meta Platforms и тези на Microsoft и Amazon поскъпват съответно с 0,75%, 0,61 на сто и 1,06%.

Цената на акциите на Apple се понижава с 2,46%, след като стана ясно, че Meta Platforms, Microsoft, X на Илон Мъск и Match Group са се присъединили към разработчика на играта Fortnite Epic Games в протест срещу производителя на iPhone, като твърдят, че той не е спазил разпоредена от съда забрана относно плащанията в неговия доходоносен App Store.

Стартът на сесията следва силното представяне на борсовите показатели в сряда, когато S&P 500 отчете рекордно високо ниво, след като Фед реши да остави лихвите непроменени и сигнализира, че очаква по три лихвени низходящи корекции през тази и следващата година.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 21 март. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 21 март.

Пазарите реагират и на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на подадените за първи път молби за обезщетение при безработица в САЩ се задържа близо до исторически ниските нива през миналата седмица, което подчертава устойчивостта на пазара на труда. Първоначалните молби са намалели с 2000 до 210 хил. броя през седмицата, приключила на 16 март, показват данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Медианната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за 213 хил. заявления.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и данните за дефицита по текущата сметка на САЩ, който се свива през четвъртото тримесечие на годината до най-ниското си ниво от почти три години. Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията на САЩ съобщи, че дефицитът по текущата сметка, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции към и от страната, намалява с 1,6 млрд. долара, или 0,8%, до 194,8 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа расте съответно до 4,285% и 4,458 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на  американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчита спад от 0,01% до 103,83 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,81% до 85,25 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 0,90 на сто до 80,54 долара за барела.

Златото поскъпва с 0,1% до 2161 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още