IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на САЩ се свива до 3-годишно дъно в края на 2023 г.

Дефицитът се равнява на 2,8% от БВП на страната

16:23 | 21.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дефицитът по текущата сметка на САЩ се свива през четвъртото тримесечие на годината до най-ниското си ниво от почти три години, показват правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията на САЩ съобщи, че дефицитът по текущата сметка, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции към и от страната, намалява с 1,6 млрд. долара, или 0,8%, до 194,8 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година.

Това е най-ниско ниво от първото тримесечие на 2021 г. насам. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха дефицитът по текущата сметка на САЩ да достигне 209 млрд. долара за отчетния период.

Дефицитът по текущата сметка се равнява на 2,8% от брутния вътрешен продукт на страната, което не е голяма промяна в сравнение с третото тримесечие на миналата година. Той достигна връх от 6,3% от БВП през четвъртото тримесечие на 2005 г.

САЩ са нетен износител на суров петрол и горива.

Въпреки че дефицитът остава голям, той няма влияние върху долара предвид статута му на резервна валута.

За цялата 2023 г. дефицитът по текущата сметка на САЩ се свива със 152,8 млрд. долара, или 15,7%, до 818,8 млрд. долара. Спадът отразява най-вече по-малкия дефицит при стоките.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. вторичният доход се увеличава с 5 млрд. долара до 49,6 млрд. долара, подсилен от правителствените трансфери. Това компенсира разширяването на дефицита в търговията със стоки.

Износът на стоки намалява с 1,4 млрд. долара до 514,4 млрд. долара. Вносът на стоки се е увеличил с 4,4 млрд. долара до 779,4 млрд. долара, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още