IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дават близо 20 млрд. долара на Intel, за да строи заводи за чипове в страната

Средствата са по Закона за чиповете и науката

16:18 | 20.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати ще дадат 8,5 млрд. долара на Intel под формата на безвъзмездни средства и заеми за до 11 млрд. долара, за да подпомогнат разширяването на своите фабрики за полупроводници, обяви Министерството на търговията. Това е най-голямата сума, дадена в рамките на програмата, която цели да съживи индустрията за чипове на САЩ, пише Bloomberg.

Пакетът ще подкрепи инвестиции за над 100 млрд. долара в САЩ от Intel, включително усилия за създаването на големи заводи за модерни полупроводници в Аризона и Охайо, съобщиха от ведомството. Парите също така ще помогнат за закупуване на оборудване за научноизследователска и развойна дейност и за проекти за пакетиране на чипове в по-малки звена в Орегон и Ню Мексико.

Освен това Intel твърди, че планира да използва инвестиционни данъчни кредити от Министерството на финансите, които могат да покрият до 25% от капиталовите разходи, твърди Министерството на търговията.

Цената на акциите на Intel се повиши с 4,4% преди началото на борсовия ден в Ню Йорк. Тя завърши предходната сесия на ниво от 42,05 долара, а от началото на годината се е понижила с 16 на сто.

Субсидиите са по Закона за чиповете и науката от 2022 г., който заделя 39 млрд. долара в грантове плюс заеми и гаранции за 75 млрд. долара, за да убеди компаниите за чипове да строят фабрики на американска земя.

Надеждата е да се преобърне продължилото десетилетия изместване на производството на полупроводници към Азия. Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че САЩ имат за цел да произвеждат една пета от съвременните логически чипове в света до края на десетилетието и че инвестициите на Intel са ключова част от тази цел.

За Intel заводите са част от амбициозната цел на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер да върне компанията към успеха. Усилията включват изграждането на бизнес за производство на чипове за други компании. Intel наскоро успя да привлече Microsoft като един от ключовите си клиенти.

Гелсингер се опитва да върне технологичните възможности на Intel. През последните години компанията изостана от азиатските си конкуренти Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics в тази област. Те също засилват плановете си за експанзия в САЩ и се очаква да получат финансиране по Закона за чиповете през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
corner
преди 1 месец
а какво ще стане като активират ковидните намерения за подпомагане на чиповете - Интел в Европа , някой друг път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
мрънмрън
преди 1 месец
Чак "заводи". Един такъв е около 10-12млрд$ (това поне беше преди 4-5г), тия пари в момента са към 1 и половина завода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 месец
а поне 10 години гарантирано изкупуване на продукцията, кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още