IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel е избегнала отнемането на лиценза ѝ за продажба на чипове на Huawei

Конкурентът AMD същевременно се чувства силно ощетен

21:27 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Intel е успяла да избегне отнемането на лиценза ѝ за продажбата на чипове на стойност стотици милиони долари на Huawei, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Това е дало на един от най-големия производители на полупроводници в света повече време да продава на силно санкционираната китайска телекомуникационна компания.

Американският президент Джо Байдън отдавна е подложен на натиск да отнеме лиценз, издаден от администрацията на Тръмп, който позволява на Intel да доставя модерни процесори на Huawei, които компанията да използва в своите лаптопи.

Това се случва, след като конкурентът на Intel – Micro Devices твърди, че е несправедливо, че не е получил лиценз за продажба на подобни чипове на Huawei, както и от настроени срещу Китай, които се стремят да спрат всички продажби към китайската фирма.

Възможността на Intel да ползва лиценз за продажба на чипове, докато неин конкурент не може да получи подобно разрешение, демонстрира неравния и несигурен терен, по който се движат компаниите, докато САЩ се опитват да ограничат достъпа на Пекин до развити американски технологии.

Същевременно това е позволило на Huawei да запази малък, но нарастващ дял от глобалния пазар на лаптопи, докато AMD е била лишена от продажби на стойност стотици милиони долари към санкционираната от Китай фирма, показват данни.

„По-голямата част от процесорите, използвани в лаптопите на Huawei, все още са от Intel, така че всяко по-нататъшно ограничение върху нея би направило предложенията на лаптопи на Huawei голямо предизвикателство“, казва Ема Сю, анализатор в Canalys.

Intel, Huawei, Министерството на търговията и Белият дом са отказали коментар. AMD не е отговорила на запитването. Описвайки ограниченията върху Huawei като „икономически тормоз“, китайското посолство във Вашингтон призова Съединените щати „да спрат да преувеличават концепцията за национална сигурност“, за да „потискат китайските компании“.

Huawei, символ на дългогодишната технологична война между Вашингтон и Пекин, беше добавен към списъка с търговски ограничения от администрацията на Тръмп през 2019 г. заради предполагаеми нарушения на санкциите. По-рано Huawei отрече да е извършила нещо нередно.

Добавянето към този списък обикновено забранява на американски доставчици да продават каквото и да било на въпросната компания.

Но в края на 2020 г., точно преди Доналд Тръмп да слезе от президентския пост, Министерството на търговията даде на някои от американските доставчици на Huawei, включително на Intel, специално разрешение за продажбата на определени продукти към гиганта.

В началото на 2021 г. AMD кандидатства за лиценз за продажбата на подобни чипове, след като Джо Байдън стана държавен глава, но така и не е получила отговор и до днес, твърди източник, запознат с въпроса.

Ройтерс не може да определи защо Intel е получил лиценза си, а AMD не. Но въздействието върху продажбите на процесори на Huawei е било незабавно - делът на продажбите на лаптопи Huawei, съдържащи чипове на AMD, е спаднал от 47,1% през 2020 г. до 9,3% през първата половина на 2023 г., показва вътрешна презентация на AMD с данни, предоставени от NPD и GfK.

Делът на Intel в продажбите на лаптопи на Huawei, съдържащи нейни чипове, е скочил през периода – от 52,9% до 90,7%, сочи още презентацията.

Според нея това е оставило двете компании с над 512 млн. долара „разминаване в очакваните приходи“ до началото на 2023 г.

Circana, компанията, създадена миналата година от сливането на NPD и IRI, и GfK, която сега е собственост на NIQ, отказва коментар.

Натискът за отнемане на лицензи имаше шанс да даде плодове миналата година, когато държавен представител публично обяви, че лицензионната политика на Huawei е в процес на преразглеждане и лично е казал на компаниите, че Министерството на търговията ще коригира несъответствието в лицензирането, посочват източници.

В края на миналата година обаче агенцията е отложила плановете за отнемане на лицензи, без да посочи причина, допълва източник, запознат с въпроса, и американски държавен представител, който подчертава, че планът може да бъде възобновен по-късно.

Ройтерс не е успяла да научи защо Министерството на търговията е отложило плана си да отнеме лиценза на Intel.

Това се случи, когато Вашингтон положи усилия да възстанови отношенията с Пекин, включително чрез възстановяване на преговорите между военните, след като миналата зима китайски шпионски балон беше открит във въздушното пространство на САЩ а това влоши отношенията между двете суперсили.

Лицензът на Intel се очаква да изтече по-късно тази година и е малко вероятно да бъде подновен, коментират източници. Междувременно Huawei продължава да разчита до голяма степен на чипове Intel за своите лаптопи, показва нейният уебсайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още