IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel потъна на борсата след слабата си прогноза

Завръщането на гиганта към успеха се забавя повече от очакваното

10:25 | 26.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Intel се срина по време на борсовата търговия, след като компанията даде разочароваща прогноза, която поднови съмненията относно отдавна обещания обрат в някога доминиращия производител на чипове, пише Bloomberg.

Прогнозата на Intel за първото тримесечие, както за приходите от продажби, така и за печалбата, се оказа доста под прогнозите на Wall Street, а мениджърите на бизнеса не успяха да успокоят опасенията по време на разговора с анализаторите.

Прогнозата предполага, че главният изпълнителен директор Пат Гелсингер трябва да извърви дълъг път до възстановяването на предишната мощ на Intel. Въпреки че бизнесът с персонални компютри на производителя на чипове се възстановява, търсенето на доходоносния пазар на полупроводници за центрове за данни отслабва.

Intel също така се бори и със забавянето на пазара на програмируеми чипове и компоненти за самоуправляващи се превозни средства, а новосъздаденият бизнес, който произвежда чипове за други компании, все още не е потръгнал.

Цената на акциите на Intel се понижи с повече от 10% по време на следборсовата търговия, след обявяването на отчета. Само за този месец книжата на компанията са отстъпили с 1,4 на сто, изоставайки от ръста със 7,1% на внимателно следения Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, който следи представянето на компаниите в сектора.

Приходите от продажби за първото тримесечие ще са между 12,2 млрд. и 13,2 млрд. долара, прогнозира базираната в Санта Клара, Калифорния, компания. За сравнение, средната прогноза на анализаторите е за 14,25 млрд. долара по данни, събрани от Bloomberg. Печалбата ще бъде 13 цента на акция, като се изключат някои елементи, докато прогнозата е за 34 цента на акция.

По време на конферентния разговор Гелсингер призна, че първото тримесечие не върви толкова добре, колкото се е надявал, но той очаква останалата част от 2024 г. да се подобрява тримесечие след тримесечие. Усилията на Intel да се върне към авангарда на производството на чипове все още са в процес на развитие, коментира той. Това е от решаващо значение за подобряване на продуктите и запазване на конкурентоспособността. Гелсингер също така твърди, че Intel вече не губи продажби от конкурентите си в сферата на персоналните компютри и центровете за данни.

„Знаем, че имаме много работа пред себе си, докато работим, за да възвърнем и надградим нашата лидерска позиция във всяка категория, в която участваме“, посочва той.

Една от най-амбициозните части от плана на Гелсингер е навлизането в производството на чипове за други играчи. Intel се ангажира да инвестира значително в мрежа от заводи по целия свят, за да подкрепи допълнително тези свои усилия. До този момент обаче компанията не е разкрила публично имената на големи клиенти, които да участват в проекта.

Без да влиза в подробности, сега Intel коментира, че има поръчки на стойност 10 млрд. долара за производството и пакетирането на чипове за други компании – доказателство за напредъка в тази нова област за гиганта.

Гелсингер призна, че сделките, които са подписани досега, не са достатъчни.

Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD) остават любимците на борсата в сектора на чиповете, до голяма степен защото инвеститорите очакват те да се възползват най-много от скока на разходите за инфраструктура, свързана с изкуствения интелект.

Гелсингер твърди, че Intel ще напредне на пазара на т.нар. AI ускорители – чипове в стил Nvidia, които помагат за ускоряване на разработването на модели с изкуствен интелект. Растежът на AI индустрията ще увеличи и търсенето на обикновените процесори на Intel за центрове за данни, допълва той.

Въпреки това усилията на Intel да обнови своите съоръжения ще натежат върху нейната рентабилност през тази година, а очакваната печалба ще дойде на по-късен етап.

Брутният марж на Intel ще бъде 44,5% през първото тримесечие. За сравнение, прогнозата е за 45,5%. Преди началото на настоящите проблеми около 2019 г. Intel обикновено се радваше на доходност от доста над 60%.

През четвъртото тримесечие Intel записа 54 цента печалба на акция при 15,4 млрд. долара приходи. Анализаторите очакваха печалбата да е 44 цента на акция, а приходите – 15,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още