IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще инвестира 25 млрд. долара в Израел

Компанията ще получи 3,2 млрд. долара стимули от правителството на страната

14:27 | 26.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Intel потвърди, че ще инвестира общо 25 млрд. долара в Израел, след като си осигури 3,2 млрд. долара стимули от правителството на страната, пише Bloomberg.

Подкрепата, обявена от израелското правителство през юни и непотвърдена от Intel досега, ще бъде насочена към разширяване на завода за производство на чипове в Кирят Гат, южно от Тел Авив. 

„Планът за експанзия на обекта в Кирят Гат е важна част от усилията на Израел за насъчаване на по-устойчива глобална верига за доставки, заедно с текущите и планираните производствени инвестиции на компанията в Европа и САЩ“, гласи изявление на Intel от днес.

Intel е сред производителите на чипове, диверсифициращи производството извън Азия, която е сред доминиращите в производството на полупроводници. Пионерът в областта на полупроводниците се опитва да си върне своята технологична мощ, след като се изправи пред редица конкуренти, включително Nvidia и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Израелското правителство е поискало от Intel да започне работа в завода до 2028 г. и да продължи поне до 2035 г. Intel също така се ангажира да похарчи 60 млрд. шекела (16,6 млрд. долара) през израелски доставчици през следващото десетилетие, създавайки хиляди директни и индиректни работни места. В момента технологичният гигант има 11 700 служители в Израел.

Местното финансово министерство заяви, че инвестицията е най-голямата, правена от компания, оперираща в страната. „Моментът, в който това се случва – когато светът се конкурира силно за инвестиции в чипове – е важен вот на доверие към икономиката на Израел“, гласи изявление на ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още