IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо производството на чипове се превърна в една от най-големите битки в света?

Преди конкуренцията беше предимно между компаниите. Сега се включват и правителствата

14:07 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изключително сложният бизнес с производство на полупроводници, при който залозите са изключително големи, винаги е бил белязан от битка на корпоративни гиганти. Сега обаче се превръща в надпревара между правителствата. Тези ключови части от технологиите, известни още като интегрални схеми или чипове, може да са най-малките, но са най-взискателните продукти, произвеждани някога, пише Bloomberg.

И тъй като са толкова трудни и скъпи за производство, в световен мащаб се разчита само на шепа компании. Достъпът до чипове също така се превърна в геополитическо оръжие. САЩ засилиха ограниченията си върху износа за Китай, за да овладеят възхода на своя икономически съперник.

1. Защо има война за чипове?

В основата на всеки пробив в областта на изкуствения интелект, надграждането на обхвата на електромобилите или системите за насочване на хиперзвукови ракети стоят именно полупроводниците. Повечето водещи в света технологии за чипове произхождат от САЩ. Китай е най-големият пазар за електронни компоненти и има все по-голямо желание да произвежда повече чипове за собствена употреба. Това постави индустрията във фокуса на Вашингтон, докато се опитва да ограничи възхода на своя азиатски конкурент и да отговори на опасенията за националната сигурност. От своя страна, Пекин инвестира милиарди в усилията си да изгради своя собствена индустрия за чипове и да намали зависимостта си от вноса, който е обект на все повече ограничения от страна на САЩ. В същото време Европа и САЩ заделят огромни държавни средства, за да възстановят физическото производство на чипове, намалявайки смятаното от тях за опасна зависимост от няколко фабрки в Източна Азия.

2. Защо чиповете са толкова важни?

Те са това, което е необходимо за обработката и разбирането на купищата от данни, които започнаха да се конкурират с петрола по значимост за икономиката. Полупроводниците могат да изпълняват различни функции. Чиповете с памет, които съхраняват данни, са относително прости и се търгуват като суровини. Логическите чипове, които захранват програми и служат като мозъка на устройството, са по-сложни и скъпи. Достъпът до компоненти като H100 AI на Nvidia се свързва както с националната сигурност, така и със съдбата на технологични гиганти като Google и Microsoft, докато те се надпреварват да изграждат огромни центове за данни. Целта им е да станат лидери в това, което се смята за бъдещето на компютрите. Други, ежедневно използвани устройства, също все повече разчитат на чипове. Всяко натискане на бутон в автомобили, пълни с устройства, изисква прости чипове за преобразуване на докосването в електронни сигнали. А всички захранвани с батерии устройства се нуждаят от чипове за преобразуване и регулиране на потока от електричество.

3. Кой контролира доставките?

Производството на чипове се превърна във все по-несигурен и ексклузивен бизнес. Новите заводи струват по над 20 млрд. долара. Изграждането им отнема години, а след това трябва да работят по 24 часа в денонощието, за да реализират печалба. Мащабът на тези проекти намали броя на компаниите с водещи технологии в сферата само до три – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), южнокорейската Samsung Electronics и Intel, която е от САЩ. TSMC и Samsung действат като компании, които произвеждат за други по поръчка, предлагайки изнесено производство на компании по целия свят.

Всички – от Nvidia до вътрешните усилия на Microsoft и Amazon – зависят от достъп до най-доброто производство, по-голямата част от което е базирано в Тайван. Преди Intel се фокусираше върху производството на чипове за собствена употреба, но сега се опитва да се конкурира със TSMC и Samsung в бизнеса с договорни поръчки.

Последна актуализация: 14:07 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още