IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm представи нов чип за очила в конкуренция с Vision Pro на Apple

Хардуерният гигант си партнира с Google и Samsung по новите им устройства

18:32 | 04.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на процесори за смартфони Qualcomm представи чипсета Snapdragon XR2+, предназначен за очила за виртуална и смесена реалност, които ще се конкурират с предстоящите Vision Pro на Apple, пише Bloomberg.

Базираната в Сан Диего компания за чипове обяви, че новият компонент, който може да управлява 12 или повече камери с висока разделителна способност, ще бъде използван от Samsung Electronics и Google в техни продукти, които са в процес на разработка.

Пазарът на устройства, които проектират информация пред очите на потребителя, налагайки я върху това, което той вижда във физическия свят, предизвика вълнение миналата година, когато Apple обяви, че ще продава очила със смесена реалност. Чиповете на Qualcomm са в основата на опитите на много други компании да привлекат потребителите към една категория, която все още не се е развила.

Разширената/добавената реалност налага картина и текст върху това, което човек вижда около себе си. Виртуалната реалност пък поставя потребителя в изцяло нов дигитален свят. Предстоящите Vision Pro и най-новите очила Quest 3 на Meta Platforms сместват технологиите. По-ранни версии на XR чипа на Qualcomm бяха включени в устройства на Microsoft и Meta.

Очилата с XR2+ ще използват процесори и графични компоненти, които са с до 20% по-добри от своите предшественици, за да предлагат изображения с 4K резолюция, твърди Саид Бакадир, старши директор продуктов мениджмънт в Qualcomm.

Това подобрение в качеството ще намали умората в очите от четене на текст, ще намали потенциалния световъртеж и ще позволи на производителите на устройства да внедрят нови функции, допълва той. Способността на чипа да работи с повече камери ще помогне за възприятието на дълбочина и проследяването на очите, необходимо за ориентиране на потребителя в реалния свят и за разпознаване на предмети.

Qualcomm работи с редица партньори, освен с Google и Samsung, а според Бакадир още новини за работата с клиенти ще станат ясни веднага след изложението CES следващата седмица, а продуктите ще бъдат налични още тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още