IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо производството на чипове се превърна в една от най-големите битки в света?

Преди конкуренцията беше предимно между компаниите. Сега се включват и правителствата

14:07 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-надолу в хранителната верига реално има огромна индустрия, която произвежда т.нар. аналогови чипове. Компании като Texas Instruments и STMicroelectronics са водещи производители на компоненти, които контролират натисканията на бутони и преобразуват мощността в устройствата. Това е областта, към която Китай (който е с блокиран достъп до много от мащините, необходими за производството на модерни компоненти) се насочва, инвестирайки сериозно, за да увеличи производството и да завладее пазарен дял.

4. Какво се случва с геополитическата конкуренция?

Въпреки все по-големите разходи на Китай производителите на чипове в страната все още зависят от американската технология и достъпът им до технологии от чужбина за производство на полупроводници се свива.

  • През 2023 г. Съединените щати наложиха по-строг контрол върху износа на някои чипове и оборудване за производството им, за да спрат Китай да развива своите способности, които Вашингтон смята за потенциални военни заплахи, като суперкомпютрите и изкуствения интелект. През октомври правилата бяха затегнати допълнително. Бяха постигнати споразумения с Япония и Нидерландия, които да последват примера на САЩ. Тези споразумения ще влязат в сила през 2024 г.
  • Някои от китайските технологични лидери, включително Huawei Technologies, бяха поставени в т.нар. Черен търговски списък. Американските доставчици на технологии за чипове трябва да получат одобрение от правителството на САЩ, за да продават на компаниите от черния списък. Тази стъпка цели да ограничи способността на Китай да разработва висок клас чипове и да създава модерни приложения с изкуствен интелект. Тази година Huawei обаче представи смартфона Mate 60 Pro, захранван от новия чипсет Kirin 9000s. Този процесор е произведен от базираната в Шанхай Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) със 7-нанометрова технология, която е по-напреднала, отколкото позволяват американските правила.
  • Американските политици решиха, че трябва да направят нещо повече от това просто да задържат развитието на Китай. Законът за чиповете и науката от 2022 г. ще осигури около 50 млрд. долара федерални средства за подкрепа на производството на полупроводници в САЩ и за насърчаване развитието на квалифицирана работна сила, от която индустрията се нуждае. TSMC, Samsung и Intel – трите най-големи производителя на чипове – обявиха планове за изграждането на нови заводи в САЩ.
  • Европа се включи в надпреварата за намаляване на концентрацията на производството в Източна Азия. През ноември страните от Европейския съюз се споразумяха за план на стойност 43 млрд. евро за стартиране на производството на полупроводници. Целта е производството в блока да достигне 20% от глобалния пазар до 2030 г.

5. Как Тайван се вписва във всичко това?

Тайван се очертава като доминиращ играч в изнесеното производство на чипове, отчасти поради решението на правителството през 70-те години на миналия век да насърчава индустрията за електроника. TSMC почти сама създаде бизнес модела с производството на чипове, проектирани от други играчи. Това е подход, който потребителите на чипове възприеха, когато цената на новите съоръжения скочи до небето. Големи клиенти като Apple дадоха на TSMC огромния обем за изграждане на водеща в индустрията експертиза и сега светът разчита на нея. Компанията изпревари Intel по приходи през 2022 г. Ще са нужни години да се отговори на този мащаб и умения. Политиката обаче направи надпреварата на база на нещо повече от пари. САЩ сигнализираха, че продължат усилията си да ограничат достъпа на Китай до чипове, проектирани от Америка и произведени в леярните в Тайван. Китай отдавна твърди, че островът е негова собствена територия и заплашва да нахлуе, за да попречи на формалата му независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още