IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel отлага плановете си за инвестиция в Италия

Страната все пак се надява компанията да се върне към първоначалния си план за завод

11:57 | 15.03.24 г. 1
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Американският технологичен гигант Intel е отложил плановете си за инвестиция в Италия, обяви министърът на индустрията в страната, след като проект за изграждането на модерно съоръжение за модерно пакетиране на чипове, което първо беше обсъждано през март 2022 г., но така и не беше финализирано, предава Ройтерс.

Американската технологична компания се „отказа или отложи своите инвестиции във Франция и Италия в сравнение с други, които планира в Германия“, коментира министър Адолфо Урсо пред репортери в северния италиански град Верона.

По думите му Италия продължава да привества Intel, ако промени решението си и изпълни предишните си планове за европейски инвестиции.

„Ако реши да завърши тези проекти, ние все още сме на линия“, посочи Урсо.

Говорител на Intel е отказал да коментира въпроса.

Министърът допълни, че Италия скоро ще получи повече чуждестранни инвестиции в сектора ѝ за чипове след сделка за 3,5 млрд. долара, обявена тази седмица, която включва базираната в Сингапур Silicon Box.

Урсо коментира, че тази сделка е първата голяма чуждестранна инвестиция в сектора и „ще има и други през следващите седмици“.

През последните месеци работна група към министерството е провела разговори с тайвански групи, допълва той.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън и министърът на търговията Джина Раймондо планират да разкрият следващата седмица финансиране за Intel за разширяване на производството ѝ на чипове в Съединените щати, посочват двама източници на Ройтерс.

Intel, която според един от източниците е поканила клиенти и доставчици на събитието, не желае да коментира и тази тема.

Компанията е търсила финансиране за плановете си за разширяване на дейността си както в Охайо, така и в Аризона – ключов за изборите щат, който Байдън се надява да спечели през ноември.

Сумата за Intel включва комбинация от грант и заеми, като ще бъде най-значимата, която е предлагана досега съгласно Закона за чиповете и науката, приет през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
У нас да инвестират, тук всичко е пушка и комисионните са по-малки :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още