IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресението в Тайван заплашва производството на чипове и веригите за доставка

На острова е разположен най-големият производител на полупроводници в света TSMC

10:51 | 04.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Най-голямото земетресение в Тайван през последните 25 години вероятно ще затегне доставките на технологични компоненти като дисплеи и полупроводници, докато производителите в световния технологичен център възстановят дейностите в засегнатите си обекти, считат анализатори, цитирани от Ройтерс.

Мощното земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси източното крайбрежие на Тайван, близо до района на Хуалиен, в сряда сутринта, като отне живота на девет души, а пострадалите са над 1000.

Островът играе изключителна роля в глобалната верига за доставка на чипове, тъй като там е разположен най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing, който снабдява с чипове Apple и Nvidia.

В страната са и по-малки производители на чипове, включително UMC, Vanguard International Semiconductor и Powerchip Semiconductor Manufacturing.

Производителите в Тайван укрепваха заводите си срещу земетресения от десетилетия и много от тях използват автоматични системи за спиране на работата, за да минимизират щетите за производството и инструментите си, коментират анализатори.

„За много от инструментите, чиято работа се спира автоматично, може да са нужни от 36 до 48 часа за възстановяване на дейността им“, казва Дан Хътчисън, вицепрезидент на канадската компания за анализи TechInsights.

„От бизнес гледна точка ще засегне ли това тримесечните приходи? Вероятно не. Но проблемът ще създаде истинско главоболие за всеки, който отговаря за възстановяването на дейността на тези инструменти“, допълва той.

Макар че повечето им заводи не са близо до епицентъра на труса, много от компаниите заявиха, че са евакуирали някои от производствените си фабрики и са ги затворили за инспекции.

TSMC съобщи в сряда, че работата на строителните ѝ обекти, която е била спряна, ще бъде възобновена след инспекции, а засегнатите обекти се очаква да възстановят производство през нощта.

Компанията допълни, че общото възстановяване на дейностите в заводите ѝ за производство на чипове е достигнало над 70% в рамките на десет часа след земетресението, като в новите заводи дейността е възстановена на над 80%.

Nvidia, чиито популярни AI чипове се произвеждат от TSMC, съобщи, че е провела консултации с производствените си партньори и не очаква нарушения на веригите за доставка от земетресението.

TSMC, чиито заводи в Хсинчу, Тайнан и Тайчунг, са претърпели различни степени на нарушаване на дейностите, може да бъде принудена да забави някои доставки, съобщи консултантската компания Isaiah Research.

„Смекчаването на последиците от земетресението изисква предпазливи мерки и време за възстановяване на производството и повторно достигане на стандартите за качество, което създава допълнителни последици и препятствия“, отбеляза компанията.

Анализатори на Barclays коментират, че някои заводи за полупроводници трябва да оперират безупречно 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата във вакуумно състояние няколко седмици и спирането на работата ще наруши процеса, като засили ценовия натиск в сектора.

Това може да доведе до „краткосрочни затруднения“ за производството на електроника в икономики, фокусирани върху продукти нагоре по веригата, като Япония и Южна Корея, както и в икономики, съсредоточени върху продукти надолу по веригата, като Китай и Виетнам, допълват те.

В доклада се отбелязва, че по-ниските нива на наличностите сред клиентите може да позволят на тайванските и южнокорейските производители на чипове да повишат цените.

Компанията за анализи TrendForce очаква доставките на панели за телевизори също да бъдат засегнати, тъй като производителите вече работят на почти пълен капацитет, за да отговорят на голямото търсене, а земетресението вероятно ще затегне доставките.

Очаква се цените на панелите за телевизори да продължат да растат през април, но по-дългосрочните последици от земетресението ще бъдат ограничени, ако тайванските производители на панели не бъдат принудени да спрат дейности за повече от една седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още