IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC евакуира част от заводите си в Тайван след земетресението от 7,4 по Рихтер

Голяма част от модерните полупроводници в света се произвеждат на острова

10:52 | 03.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-големият производител на модерни полупроводници в света, спря част от машините си и евакуира служители след най-голямото земетресение, което удари родния ѝ остров, от 25 години насам, пише Bloomberg.

TSMC, основният поддоставчик на чипове на Apple и Nvidia, е преместил персонала си от определени райони и твърди, че оценява въздействието от труса с магнитуд 7,4 по Рихтер край източния бряг. По-малкият местен конкурент United Microelectronics Corp. също е спрял машините в част от заводите си и е евакуирал определени звена, посочва компанията в изявление.

Тайвански играчи – от TSMC до ASE Technology Holding, произвеждат и сглобяват по-голямата част от полупроводниците, които попадат в устройства като iPhone до автомобили. Тези компании обаче имат фабрики, които са уязвими дори на най-малките трусове. Една единствена вибрация може да унищожи цели партиди от прецизно произведените чипове.

Цената на акциите на TSMC се понижи с около 1,5% тази сутрин, докато тази на UMC спадна с по-малко от 1%.

„Системите за безопасност на TSMC работят нормално. За да се гарантира безопасността на персонала, някои заводи бяха евакуирани съгласно фирмената процедура“, гласи изявление на компанията. „В момента потвърждаваме подробностите за ефекта“ от земетресението.

Силно земетресение засегна Тайван. Графика: Bloomberg L.P. Силно земетресение засегна Тайван. Графика: Bloomberg L.P.

Тайван е предразположен към земетресения, защото е близо до място, където се срещат две тектонични плочи. И все пак той е източникът на приблизително 80-90% от чиповете от най-висок клас, необходими за усъвършенствани приложения като смартфони и AI.

Директори от индустрията и представители на правителството отдавна изтъкват опасностите от фокусирането на световното производство на модерни полупроводници на остров, който освен че е уязвим на земетресения, се смята за потенциална военна точка. Това стана особено очевидно по време на пандемията, която изостри световния недостиг на жизненоважни компоненти.

Заплахата за Тайван от китайското правителство, което смята острова за своя територия, накара американските власти да убеждават компании от САЩ и Тайван, включително TSMC, да се диверсифицират географски.

Въпреки това проектите за разширяване на TSMC, които вече са в ход в Япония и САЩ, ще отнемат време, за да заработят на пълна скорост, а американски компании като Micron Technology все още поддържат големи операции на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още