IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабриките на TSMC в Тайван възобновяват работа тази нощ

Компанията обяви, че няма нанесени от земетресението щети по оборудването ѝ

19:05 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) очаква да възобнови производството през нощта в съоръжения, чиято работа по-рано беше прекъсната след най-голямото земетресение от 25 години на острова, съобщава Bloomberg.

TSMC, основният производител на чипове по поръчка, с основни клиенти като Apple Inc. и Nvidia Corp., премести персонала от определени райони след земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер край източното крайбрежие в сряда сутринта.

„Няма щети по нашите важни инструменти, включително всички наши инструменти за екстремна ултравиолетова литография“, разкрива компанията в изявление късно в сряда. Малък брой инструменти бяха повредени в някои съоръжения, но компанията използва всички налични ресурси, за да осигури пълно възстановяване, добавя тя.

По-малкият местен конкурент United Microelectronics Corp. също спря редица машини в някои заводи и евакуира определени съоръжения в своите центрове.

Тайванските компании от TSMC до ASE Technology Holding Co. произвеждат и сглобяват по-голямата част от полупроводниците, които попадат в устройства от iPhone до автомобили, от фабрики, уязвими дори на най-малките трусове. Една единствена вибрация може да унищожи цели партиди от прецизно произведените полупроводници.

Някои от технологичните фирми на острова все още оценяват щетите от земетресението, което изравни със земята десетки сгради от източната му страна и уби най-малко четирима души.

„Някои от чиповете от висок клас се нуждаят от 24/7 безпроблемни операции в състояние на вакуум за няколко седмици“, изтъкват анализаторите Бум Ки Сон и Брайън Тан. „Спирането на операциите в северните индустриални зони на Тайван може да означава, че някои чипове от висок клас в производството може да са развалени“, добавят те.

Земетресенията са често срещани в Тайван, защото островът е близо до сближаването на две тектонични плочи. И все пак това е и източникът на приблизително 80% до 90% от чиповете от най-висок клас, необходими за усъвършенствани приложения като смартфони и изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още