IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung добавя генеративен AI в гласовия асистент Bixby

Компанията се опитва да засили привлекателността на своите устройства

11:09 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung може да добави технология за генеративен изкуствен интелект към своя гласов асистент Bixby, обяви представител на висшия мениджмънт на компанията пред CNBC, в момент, в който южнокорейският технологичен гигант се опитва да подобри привлекателността на своите устройства.

Bixby беше пуснат през 2017 г. със смартфона Galaxy S8. Софтуерът предлага редица функции, включително превод в реално време или препоръки за ресторанти.

Но гласовите асистенти обикновено са по-малко разговорливи и разчитат на потребителите, които задават въпроси и чакат да получат отговори.

Чатботовете вече са по-напреднали и могат да обработват много по-сложни заявки след появата на ChatGPT на OpenAI и неговите конкуренти. Тези нови чатботове са пример за генеративния изкуствен интелект, който позволява на потребителите да дават заявки, а системата им отговаря като генерира текст, снимка и дори видео.

Bixby на Samsung се ползва в различни устройства на компанията – от смартфони и умни часовници до редица уреди. Фирмата смята, че той е ключов инструмент, чрез който потребителите могат да контролират устройствата в дома си.

Досега Bixby не разполагаше с възможностите на ChatGPT.

Подобно на много производители на смартфони, Samsung иска да даде на устройствата си много по-усъвършенствани функции с изкуствен интелект. Компанията вече пусна нови опции с Galaxy AI заедно с най-новата серия смартфони S24. Сред тези функции има една, която позволява на потребителите да ограждат обект на екрана си и директно да го търсят в Google, без да се налага да сменят приложението.

Технологичният гигант се опитва да подобри AI възможностите си с Bixby.

„Bixby е ключов гласов асистент за Samsung - не само за мобилните ѝ устройства, но и за телевизорите и дигиталните уреди, които са налични в екосистемата на Samsung. Така че това беше основният гласов асистент до момента“, коментира пред CNBC Уон-дзюн Чой, изпълнителен вицепрезиент на мобилни бизнес на Samsung.

„С развитието на технологията за генеративен изкуствен интелект и големите езикови модели вярвам, че трябва да предефинираме ролята на Bixby, така че Bixby да бъде оборудван с генеративен изкуствен интелект и да стане по-умен в бъдеще“, посочва Чой, допълвайки, че това ще позволи по-естествени разговори. Самият интерфейс ще поддържа продуктите в екосистемата на Samsung, казва още той.

Чой не разкрива срок, в който Bixby може да се сдобие с новите си AI функции, но твърди, че Samsung “работи усилено“, за да ги предложи.

Samsung се фокусира върху технологията в момент, в който инвеститорите следят внимателно какво ще предложи Apple що се касае до генеративния изкуствен интелект. Apple обяви, че ще проведе годишната си конференция за разработчици през юни, когато се очаква да разкрие повече за AI функциите в своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още