IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung е продала целия си дял в ASML

Компанията иска да се азширява в нови сфери на производството на чипове

13:15 | 21.02.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Samsung Electronics е продала целия си останал дял в ASML Holding през декемврийското тримесечие като част от желанието си да се разширява в нови сфери на производството на чипове, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на чипове в света е продал около 1,58 млн. акции, или 0,4%, от ASML, показва последният тримесечен финансов доклад, подаден пред регулаторите. Делът е оценяван на около 1,26 трлн. вона (930 млн. долара) към края на септември, показват по-ранни доклади на компанията.

Samsung купи дял от 3% в нидерландския производител на оборудване за чипове за около 700 млрд. вона през 2012 г. Четири години по-късно южнокорейската компания продаде половината си дял. Samsung постепенно свива дела си от второто тримесечие на миналата година.

Представител на Samsung е отказал коментар по темата.

Samsung полага сериозни усилия, за да настигне конкурента си SK Hynix в чиповете с памет с висока честотна лента (HBM), които се използват, за да помогнат на ускорителите на Nvidia да обучават изкуствен интелект. Освен това се стреми да смали преднината на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. в договорното производство на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
RoyBatty
преди 2 месеца
Т.е. Samsung вече не вярват в холандската технология :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още