IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на Intel за производство на чипове записва все по-голяма оперативна загуба

За 2023 г. тя е достигнала 7 млрд. долара

08:29 | 03.04.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Intel разкри задълбочаваща се оперативна загуба на бизнеса си за производство на чипове за други компании – удар за гиганта, докато той се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., предава Ройтерс.

Intel твърди, че производственото ѝ звено е генерирало оперативна загуба за 7 млрд. долара за 2023 г. – по-голяма загуба от сумата от 5,2 млрд. долара, записана година по-рано. Подразделението достига приходи за 18,9 млрд. долара за 2023 г., с 31% по-малко спрямо 27,49 млрд. долара през 2022 г.

В резултат на новините цената на акциите на Intel се понижи с 4,3%, след като документите бяха подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC).

По време на презентация за инвеститори главният изпълнителен директор Пат Гелсингер коментира, че 2024 г. ще бъде годината на най-лошата оперативна загуба за бизнеса на компанията за производство на чипове и че очаква печалбата и разходите да се изравнят на оперативна основа около 2027 г.

Гелсингер каза, че подизпълнителският ѝ бизнес е бил обременен от лоши решения, включително това, че преди една година се обяви против използването на екстремни ултравиолетови (EUV) машини от нидерландската фирма ASML. Въпреки че тези машини могат да струват повече от 150 млн. долара, те са по-рентабилни от по-ранните инструменти за производство на чипове.

Отчасти заради погрешни стъпки, Intel е възложила около 30% от общия си брой полупроводници на външни производители, с които работи на договор, като TSMC, споделя Гелсингер. Целта е този дял да бъде намален приблизително до 20%.

Сега Intel преминава към EUV инструменти, които ще покриват все повече и повече производствени нужди, тъй като по-старите машини постепенно биват премахвани.

„В ерата след EUV виждаме, че сме много конкурентни по-отношение на цена, производителност и сме обратно на лидерска позиция“, споделя Гелсингер. „А преди EUV ерата имахме много разходи и бяхме неконкурентоспособни“.

Intel планира да похарчи 100 млрд. долара за изграждането или разширяването на заводи за чипове в четири американски щата. Планът ѝ за връщане на бизнеса към успеха минава през убеждаването на други компании да използват нейните услуги за производство.

Като част от този план Intel каза на инвеститорите, че ще започне да отчита резултатите от своите производствени операции като отделно звено. Компанията инвестира сериозно, за да настигне основните си конкуренти в производството на чипове - TSMC и Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още