IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява заради пониженото търсене и силния долар*

Фючърсите върху сорта Брент се понижават с 25 цента до 82,54 долара за барел

09:26 | 13.05.24 г.
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Цените на петрола продължават спада си в понеделник сутрин на фона на признаците за слабо търсене на горива и коментарите на представители на Федералния резерв на САЩ, които отслабиха надеждите за намаляване на лихвените проценти. Това може да забави растежа и да намали търсенето на горива в най-голямата икономика в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент се понижават с 25 цента, или 0,3%, до 82,54 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate достигат ниво от 78,07 долара за барел, което представлява спад от 19 цента, или 0,2%.

„Петролните пазари се отърсиха от влиянието на конфликтите в Близкия изток и отново пренасочиха вниманието си към световните икономически перспективи“, коментира независимият анализатор от Оукланд Тина Тенг.

Индексът на производствените цени (PPI) в Китай регистрира намаление през април, което подсказва, че бизнес търсенето остава вяло, казва тя и добавя, че последните икономически данни в САЩ също сигнализират за забавяне.

И двата петролни бенчмарка приключиха миналата седмица с около 1 долар надолу, докато членовете на Фед обсъждаха дали лихвените проценти в САЩ са достатъчно високи, за да върнат инфлацията към 2%. Така повишенията в цената на петрола от началото на миналата седмица вследствие конфликта между Израел и Газа бяха заличени.

Анализаторите очакват централната банка на САЩ да запази лихвения си процент на настоящото ниво за по-дълго време, което ще подкрепи долара.

Цените на петрола се понижават и на фона на признаците за слабо търсене, посочват анализаторите на ANZ, като запасите от бензин и дестилати в САЩ се увеличават.

Все пак пазарът остава подкрепен от очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+) могат да удължат съкращенията на доставките през втората половина на годината.

В САЩ броят на петролните платформи е намалял с три до 496 през миналата седмица, което е най-ниското им ниво от ноември насам, съобщиха от Baker Hughes в седмичния си доклад в петък.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още