IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола приключват седмицата с повишения*

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 58 цента до 84,41 долара за барел

09:40 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Петролът поскъпна в петък, отбелязвайки и седмичен ръст. През тази седмица данните от САЩ и Китай, двете най-големи страни потребителки на суров петрол в света, дадоха знак за по-голямо търсене, а продължаващата несигурност около войната в Газа подкрепи ръста на цените, предава Ройтерс.

Намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, стимулирано от по-големия брой рафинерии, съвпадна с данните, публикувани в четвъртък, според които вносът на петрол в Китай през април е бил по-висок от миналогодишния, свидетелствайки за подобряване на търговската дейност. Преговорите за прекратяване на сраженията между Израел и „Хамас“ не дадоха резултат, а това поддържа опасенията за потенциални прекъсвания на доставките в Близкия изток.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 58 цента, или 0,6%, до 84,41 долара за барел, като се очертава седмичен ръст от 1,7%. Американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с 58 цента, или 0,7%, до 79,84 долара, достигайки седмично повишение от 2,2 на сто.

Износът и вносът на Поднебесната империя се върнаха към растеж през април след свиването през предходния месец, което е сигнал за подобряване на търсенето.

„Продължаващите признаци за засилване на търсенето в Китай би трябвало да стабилизират пазара на суровини“, се посочва в коментар на ANZ Research.

Израелските сили бомбардираха град Рафах в Ивицата Газа в четвъртък, а израелски държавен представител заяви, че непреките преговори с „Хамас“ са приключили. С продължаването на конфликта се повишава възможността за включване на други държави от Близкия изток в него, особено на основния поддръжник на „Хамас“ – Иран. Страната е ключов производител на „черно злато“ в света.

„Подготовката на Израел за интервенция в Рафах и нарастващото напрежение по северната граница напомнят, че геополитическите рискове могат да продължат да съществуват поне през цялото второ тримесечие на 2024 г.“, смятат експерти от Citi.

Все пак анализаторите на банката очакват, че цените ще се понижат до края на 2024 г., като средната цена на сорта Брент ще бъде 86 долара за барел през второто тримесечие и 74 долара през третото тримесечие на фона на отслабеното търсене и предлагане. Според тях има сериозни признаци, че ръстът на световното търсене на петрол „изглежда се забавя“.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още