IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупредиха за фалити на общински болници

Някои лечебни заведения са със задължения над 300 хил. лева

15:41 | 19.03.11 г. 1
Предупредиха за фалити на общински болници

Общинските болници са заплашени от фалит, предупреждават от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Имаме информация, че за 46 общински болници финансирането е намалено средно с 38-40 на сто в сравнение с миналата година, каза Георги Димитров, представител на управителния съвет на НСОРБ след среща днес на парламентарната здравна комисия и сдружението, в която участва и здравният министър Стефан Константинов.

Някои лечебни заведения са със задължения над 300 хил. лева. Затова сдружението иска преразглеждане на методиката на финансиране и да има равнопоставеност на болниците.

Според сдружението здравната карта е съобразена само със здравни критерии, но не и с демографски фактори, отдалеченост на районите и равните права за достъп до медицинска помощ. Непостижимо е за всички да пътуват, за да се лекуват в София, заяви Димитров и допълни, че общинските болници, които обслужват една трета от населението на страната, получават едва 10 на сто от средствата на здравната каса.

Здравният министър Стефан Константинов коментира, че според него не са нарушени правата на хората, защото всеки човек, където и да живее, може да отиде в която и да е болница.

Методиката за финансиране, която е разработена от здравното министерство, винаги може да бъде преразгледана, ако се наложи, обясни министър Константинов. Той припомни, че тази година принципът е да се плаща за свършена дейност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Това е НОВАТА "приватизация " на болниците!!!Докарването им до фалити, и после изкупуване на безценица, от същите тези, дето са ги докарали да фалит!!!Така след някоя година, ще има 90% частни болници, И ако имаш пари да си платиш, ще те лекуват, ако ли не -УМИРАШ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още