IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Цената на АЕЦ Белене може да се окаже двойно по-висока от коментираната

Експертите от Института за пазарна икономика смятат, че проектът ще донесе повече разходи, отколкото приходи за държавния бюджет

13:30 | 23.03.11 г. 15
ИПИ: Цената на АЕЦ Белене може да се окаже двойно по-висока от коментираната

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи резултатите от проведена независима оценка за ползите и разходите по изграждане на АЕЦ Белене.

От института се позовават на Електроенергийния и мощностния баланс на Република България към 2020 г. и 2025 г., според който наличните генериращи мощности, включително планираните, изключват необходимостта от други такива, ядрени или конвенционални електроцентрали. Необходими са обаче институционална подкрепа и контрол за съхраняване на наличните мощности – АЕЦ „Козлодуй” – блокове 5 и 6, ТЕЦ „Варна”, ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица-3”, ТЕЦ „Русе” – блокове 3 и 4. Според Института за пазарна икономика това е признание, че АЕЦ „Белене” не е необходима за покриване на вътрешното електропотребление в страната към 2020 г. и даже до 2025 г.

Практиката на страните от ЕС показва, че рехабилитираните с наличен физически ресурс мощности са значително по-ефективни от новоизгражданите, независимо от енергоносителя, както и че отложените капиталовложения за ново строителство, особено в период на криза, могат да бъдат използвани с много по-голяма възвръщаемост, отколкото в енергетиката.

От ИПИ припомнят, че площадките за изграждане на АЕЦ трябва да отговарят на много изисквания за безопасност. Поради това броят им е ограничен, особено в Европа и Северна Америка. През 1990 г. изследване на БАН прави извода, че „за площадка Белене сеизмичната заплаха е твърде висока, което налага отказ от изграждането на АЕЦ на нея”.

Прегледът на изградените и проектираните АЕЦ на територията на ЕС показва, че няма нито една в зона с толкова висока сеизмичност като тази на „Белене”. Този факт е установен през 1984 г. от БАН.

В анализа на ИПИ е обяснено, че след завършване експлоатацията на АЕЦ остават сгради и конструкции, които съдържат или са силно замърсени с радиоактивни вещества. Демонтажът, разрушаването и почистването им, обработката и съхранението, изисква огромни средства, които са 10-15% от началните разходи. За АЕЦ Белене няма информация на колко са оценени тези разходи и как ще бъдат набирани. Според ИПИ тези средства трябва да дойдат от данъкоплатците.

Според поддръжниците на проекта "Белене", той „би намалил енергийната зависимост на страната, защото електроенергията от АЕЦ е вътрешен ресурс, според класификацията на Eurostat”. Подобно твърдение за българската атомна енергетика обаче е дълбоко невярно, според експертите на ИПИ. Те твърдят, че вместо независимост, ще се окаже, че:

- горивата плюс услугите от руски компании ще обхванат около 80% от българската енергетика;

- 76,7% от електроенергията ще бъде произвеждана от ядрено гориво и газ, доставяни от Русия;

- 71,4% от електроенергията ще бъде производство на руски съоръжения;

- за да се продава електроенергията на новата централа ще трябва да се спрат частните инвестиции в рехабилитацията на ТЕЦ „Варна”, „Русе” и „Бобовдол”;

- ще се наложи изграждане от НЕК/БЕХ на резервираща мощност за третично регулиране от 1000 МВ, нови електропроводи и подстанции на обща стойност от около 2 милиарда евро;

- това ще стане за сметка на ограничаване на 1000 МВ инвестиции във ВЕИ (най-вече вятърни централи).

От ИПИ изчисляват, че първоначалният паричен поток за изграждането на АЕЦ „Белене” ще бъде 9,264 милиарда евро. Първоначалният инвестиционен и социален разход се разглежда като капитализиран еднократен паричен поток в началото на 50-годишната експлоатационна фаза на евентуално въведената в експлоатация АЕЦ Белене. Получената стойност се коригира с 3 милиарда евро намаление (заради пропуснатите ползи от инвестиции във вече съществуващи централи или нови мощности от ВЕИ в следващите 10 години) и се добавят 600 милиона евро, вече инвестирани в проекта „Белене” от правителството.

През първите години от експлоатационната фаза на проекта, поради наличието на големи фиксирани разходи, ще се реализира загуба, което означава, че няма да има приход от корпоративен данък в бюджета и няма да има дивиденти. Данъчните приходи ще се реализират от осигурителните вноски на работещите, от данъка върху личните им доходи и от данъка върху добавената стойност от потреблението им.

Очакваният положителен ефект през първата година от проекта е приблизително 28,6 млн. евро приходи в държавния бюджет. Заедно с това обаче поради нереализираните инвестиции в посочените ТЕЦ и във вятърните паркове приходите в бюджета ще се по-ниски с около 37,6 млн. евро от по-ниски заплати и потребление, както и от нереализирана печалба и съответно данък върху печалбата от тези компании.

Изводът на ИПИ е, че АЕЦ Белене категорично носи значително повече разходи, отколкото приходи за държавния бюджет. Цената на АЕЦ – инвестицията плюс системните разходи, ще е между 4 200 и 4 300 евро на домакинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
rootoffselo
преди 13 години
Това, че ИПИ е частен е още по-лошо !Причината е, че това което казват са чисто и просто някакви платени съобщения на защитаващи определени лобистки интереси. Рейтинговите агенции са подобни измислени структури за манипулиране на общественото мнение с фалшиви данни, за което естествено някой си е платил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
kilievplbg
преди 13 години
Няма значение държавен или частен е ИПИ, въпросът е в обективността на анализа, а извадката от него, под която си чешем езиците, буди доста съмнения в тази насока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
ИПИ не е държавен, а частен институт и не разчита на данъкоплатците изобщо. Ех тази липса на образование...Като се има предвид колко са разточителни и неефективни руските проекти, обявената прогнозна цена от 1 млрд.евро дори може да се окаже ниска.Да не говорим доколко е редно в държава от ЕС да има АЕЦ руска собственост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 13 години
На мен друго ми е интересно:Нека смятат не до 2020 или 2025, когато все още ще има 2-та хилядника в Козлодуй, а да ми сметнат цената на тока, ако Козлодуй не произведе нито един мегаватчас. И нека я сметнат към днешна дата, а нека и след 15 г., когато енергопотреблението ще е поне два пъти по-високо заради електромобилите. Да видим умниците какво ще кажат тогава. да не забравяме, че на балканите като цяло има дефицит, а Турция расте като население с по 1.5-2 млн. на година. Откъде ще си купуваме тогава ток ?Помня преди 6 г. в Германия при рекордните жехи август месец, когато климатиците бичеха на макс, а нивата на водите бяха супер ниски, никакъв вятър, някои тецове имаше опасност да спрат поради ниски нива на реките и ... почнаха да се ослушват...В такава ситуация кой ще ми плаща скъпия ток, умниците от ИПИ ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
rootoffselo
преди 13 години
Тия от ИПИ са само простотии говорят. Росатом им каза 6.3 млрд. евро, че ще струва строителството, а те си измислиха 9,264 млрд. евро. Много ми е интересно по какъв начин достигнаха до точно тази сума и на база на какво ?!Сигурно са седнали пред компютрите поумували са и се е пръкнала цифрата 9,264 ей така от нищото, ей така за кеф. Голям институт са ! Чисто и просто искат да станем независими от Русия, за сметка на зависимост от друга държава например хахха. Как си го представят и на тях не им е ясно ?! Освен това е ясно, че ефекта ще е положителен за икономиката, защото парите ще ги дадат руснаците. Те хората сами го предложиха. Какви са тия глупости, че ефекта щял да е отрицателен ?!!!Много ми се иска всички тия фалшиви държавни институти да ги закрият и да спрат да трошат парите на данъкоплатците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още