IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на култура на пътуването сред причините за слабия вътрешен туризъм у нас

По време на последните национални празници само около 10-15% от българите са пътували, като част от тях са предпочели чуждестранна дестинация

10:52 | 24.03.11 г. 5
Липсата на култура на пътуването сред причините за слабия вътрешен туризъм у нас

През последните няколко години все по-малко са българите, които пътуват в страната с цел туризъм. Белег на кризата в бранша е фактът, че по време на последните национални празници само около 10-15% от българите са пътували, като част от тях са предпочели чуждестранна дестинация.

Това обясни пред NasamNatam.bg Благовест Лефтеров, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

По думите му основната част от вътрешния туризъм е т.нар. бизнес туризъм. Друга част са младите семейства, които пътуват, но се ограничават обикновено до един уикенд.

Сред основните причини за намаляването на интереса към вътрешния туризъм, според Лефтеров, на първо място, е липсата на финансови средства у българите през последните няколко години. От друга страна, е намаляла и културата на пътуване. „Няма я тази любознателност, няма го дори и организираното пътуване на деца и ученици, което беше с чисто познавателна цел”, смята Лефтеров.

Представители на туристическия бранш посочват като причина за намаляването на ученическите екскурзии по-стриктните правила за организирането им след трагедията край река Лим. Лефтеров обаче подчерта, че тези правила са необходимост, тъй като в туристическия бранш има туроператори, които не подхождат достатъчно професионално и в България продължават да се организират екскурзии нерегламентирано.

Туроператорите, които развиват вътрешен туризъм, са недостатъчно и това също оказва влияние върху слабия интерес към пътуването в рамките на страната. Все пак има фирми, които набират скорост и изпращат гости не само за уикенда, но и за цяла седмица.

Все пак хотелите по българското Черноморие от няколко години работят активно с български туроператори, а не само с чуждестранни. След руснаците, които са сравнително най-платежоспособни клиенти, идват българите, заяви Лефтеров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Peter_Gospodinov
преди 13 години
Липса на култура на обслужването е основния проблем ! На второ място се нарежда тарикатлъка на собствениците на тур. обекти, после са: лошата инфраструктура, липсата на нормални тоалетни и т.н... Не ми харесва, и предпочитам да спестявам за да си купя летен пакет за чужбина ! Много съжалявам, но тур бранша трябва да се напъне малко, да поработи и да привлече туристи. Всеки обвинява кризата но е пълно с хора, които нищо не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Vladimer
преди 13 години
..По точно липсата на свестни пътища..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
Аз лично мога да си позволя уикенд туризъм 2 пъти в месеца, но при мен главното отвръщение идва от КУЛТУРАТА НА ОБСЛУЖВАНЕ в културни обекти, заведения и хотели.Докато мърляшкото поведение към българския клиент е на лице, ще почивам в чужбина. Отказал съм се от Банско за дълго, там селянията в обслужването не може да се игнорира на фона на лъскавите хотелчета. Разочаровах се и от морските курорти (не навсякъде, но болшинството).Успех и калции ви желая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Само държавните чиновници и пенсионерите ли ходят по курорти? Старата песен на нов глас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
bgf
преди 13 години
Кои са причините за слабия вътрешен туризъм у нас?Единствените причини са замразените от две години от държавата заплати, пенсии, помощи за отглеждане на деца и всякакви инвалидни добавки и помощи. Така държавата ликвидира всякакви покупки и обрича икономиката на България на фалит. Ако не съм прав да обясни този феномен министър Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още