fallback

Липсата на култура на пътуването сред причините за слабия вътрешен туризъм у нас

По време на последните национални празници само около 10-15% от българите са пътували, като част от тях са предпочели чуждестранна дестинация

10:52 | 24.03.11 г. 5

През последните няколко години все по-малко са българите, които пътуват в страната с цел туризъм. Белег на кризата в бранша е фактът, че по време на последните национални празници само около 10-15% от българите са пътували, като част от тях са предпочели чуждестранна дестинация.

Това обясни пред NasamNatam.bg Благовест Лефтеров, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

По думите му основната част от вътрешния туризъм е т.нар. бизнес туризъм. Друга част са младите семейства, които пътуват, но се ограничават обикновено до един уикенд.

Сред основните причини за намаляването на интереса към вътрешния туризъм, според Лефтеров, на първо място, е липсата на финансови средства у българите през последните няколко години. От друга страна, е намаляла и културата на пътуване. „Няма я тази любознателност, няма го дори и организираното пътуване на деца и ученици, което беше с чисто познавателна цел”, смята Лефтеров.

Представители на туристическия бранш посочват като причина за намаляването на ученическите екскурзии по-стриктните правила за организирането им след трагедията край река Лим. Лефтеров обаче подчерта, че тези правила са необходимост, тъй като в туристическия бранш има туроператори, които не подхождат достатъчно професионално и в България продължават да се организират екскурзии нерегламентирано.

Туроператорите, които развиват вътрешен туризъм, са недостатъчно и това също оказва влияние върху слабия интерес към пътуването в рамките на страната. Все пак има фирми, които набират скорост и изпращат гости не само за уикенда, но и за цяла седмица.

Все пак хотелите по българското Черноморие от няколко години работят активно с български туроператори, а не само с чуждестранни. След руснаците, които са сравнително най-платежоспособни клиенти, идват българите, заяви Лефтеров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
fallback