fallback

Борисов: Каква индустрия можем да развиваме без ядрена енергия?

След няколко години може да се окаже, че Турция е построила 4 ядрени блока, а ние да останем с много скъпата енергия от слънце, коментира премиерът

13:19 | 10.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Икономическият министър Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

„През следващите години най-важна за Европейския съюз и за България ще бъде финансовата стабилност. Затова за нас е много важно да се придържаме към Пакта за финансова стабилност и да осигурим предпоставките за икономически растеж на страната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на конференцията на тема „Секторна стратегия за привличане на инвестиици“, проведена днес в София.

„Растежът на икономиката няма да дойде от строителство на молове, приватизация, енергоразпределителни предприятия (ЕРП) или от възобновями енергийни източници (ВЕИ). Ако не строим нова ядрена централа, за какво развитие на индустрията можем да говорим“, заяви премиерът. И допълни, че за страната е важно да бъде конкурентна на външните пазари, защото след няколко години може да се окаже, че Турция е построила 4 ядрени блока, а ние да останем с много скъпата енергия от слънце.

„Защо налетяхме на инвестиции в слънце и вятър, след като имаме вода, която също е ВЕИ и е на по-ниска цена“, риторично попита премиерът. Според него именно настоящата стратегия би трябвало да покаже "какво печелим при развитието на едни или други отрасли на икономиката и на развитието на кои отрасли да се наблегне в бъдеще, включително и по региони".

Като отчете растящото потребление на хранителни продукти и водни ресурси в световен мащаб, Борисов посочи необходимостта от развитието на българското селско стопанство.

На журналистически въпрос за евентуално компенсиране на пенсиите премиерът обясни, че „увеличението зависи от разчетите за приходите в бюджета, което се очаква да стане през юни“.

Относно срока за подписване на договора за строителството на АЕЦ „Белене“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни пред журналисти, че т.нар. „Споразумение 12“, което беше подписано през април, фактически удължава срока за окончателното решение за строежа на централата“.

Първите разчети за цената на АЕЦ „Белене“, както и за стойността на предлаганата от нея електроенергия, вероятно ще бъдат представени от консултанта, английската банка HSBC, през юни, прогнозира Трайков. Той припомни, че договорът с консултанта е за 18 месеца.

Българската страна изпълнява договорните си задължения относно изграждането на бъдещата централа, но трябва да се съобразим с новите изисквания на ЕС относно безопасността при изграждането й, допълни министър Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
fallback