IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: На 1 юни очаквам изчерпателните позиции по АЕЦ Белене

Дотогава НЕК и „Атомстройекспорт“ трябва да са се споразумели за проекта

12:33 | 19.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трайков: На 1 юни очаквам изчерпателните позиции по АЕЦ Белене

Към 1 юни трябва да са изчерпателно ясни позициите по развитието на проекта АЕЦ Белене на българската и руската страна. Очакванията са консултантът и работните групи по проекта, в които влизат експерти от различни български министерства, да изяснят окончателно позициите си. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти във връзка с т. нар. Споразумение 12 към основния договор за АЕЦ Белене.

Във връзка със спора по него беше уволнен изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов. Това е първият коментар на Трайков по темата след уволнението.

Според Трайков към 1 юни НЕК и „Атомстройекспорт“ трябва да са се споразумели за проекта. Трайков посочи, че се надява до тази дата да отпаднат всички спекулации кой какво е свършил по проекта и за какво е закъснял. Той обясни, че от английската банка консултант HSBC се изисква изчерпателен анализ за очакванията по проекта и на двете страни.

По думите на Трайков до началото на юни едва ли може да бъде приключен пълният анализ „най-малкото, защото ако се договорим за някакви промени по първоначалния проект, ще трябва да се продължи да се работи по тях“.

„От наша страна преговорите ще бъдат водени най-добросъвестно“, подчерта още Трайков.

Трайков посочи, че вече е предоставено предложението за изискванията при избора на нов изпълнителен директор на НЕК и е възможно днес или утре конкурсът за нов директор да бъде официално обявен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още