IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене": Хроника на измисления спор за неподписания още договор

Какво всъщност се случи през последните дни около т.нар. Допълнение 12 към първоначалния договор за строежа на централата и какво смятат енергийните експерти по въпроса?

16:27 | 08.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
АЕЦ "Белене": Хроника на измисления спор за неподписания още договор

Подписаното допълнително споразумение, или т.нар. Допълнение 12 към договора за строителството на АЕЦ Белене тази седмица е безспорният фаворит в новините на икономическа тематика.

Наличието на проблем стана ясно във вторник привечер, когато министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) е подписал документ, който ни задължава до два месеца практически да сме съгласували окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене, включително и цената.

Министърът заяви, че директорът на НЕК всъщност не е бил упълномощаван от него да подпише такова обвързващо споразумение. „Красимир Първанов грубо превиши пълномощията си за водене на разговорите и затова днес го уволних”, каза Трайков тогава. Той дори обвини шефа на НЕК, че не е защитил добре националните интереси. От думите на министъра същевременно стана ясно, че не може да има промяна на документа, който е подписан според всички правила, и трябва да се действа при съществуващите рамки.

Същата позиция министър Трайков изрази и днес, когато се яви на изслушване в парламента след прибирането си от посещението в Москва.

Информацията, предоставена от Трайков, обви в загадъчност въпросното споразумение, в сряда до обяд бяха изказани в публичното пространство и парламента множество становища на политици и депутати, по-голямата част от които критични или остро критични спрямо споразумението и подписалия го.

По-късно в сряда обаче в интернет излязоха неофициална версия на документа и официално съобщение от Росатом за подписаните в София документи. Тогава критиките почти „заглъхнаха“, а някои от изказалите се в публичното пространство, се отрекоха от критиките си също публично.

Директорът на НЕК пък даде пресконференция, на която стана ясно, че подписаното Допълнение 12 е изцяло съгласувано с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Красимир Първанов разясни, че настоящият документът малко се различава от предишни подобни удължавания на сроковете за подписване на окончателния договор във връзка с основния договор за изпълнение, подписан още в края на 2006 г.

Красимир Първанов обобщи, че ако до три месеца не сме се разбрали с „Атомстройекспорт“ по окончателния договор - каквато всъщност е целта на подписаното споразумение, то отиваме на арбитражен съд. Той обаче не изключи и вероятността за ново удължаване на срока за подписване на окончателното споразумение.

Привечер ситуацията като цяло се изясни, след коментара на премиера Бойко Борисов и министър Симеон Дянков. Министърът потвърди, че документът е съгласуван с него. Той заяви, че националните интереси са добре защитени и няма никакви основания за притеснения. Министърът изтъкна, че няма клауза документа, която ни задължава да подпишем неизгоден за нас договор за АЕЦ Белене.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че това е второ и „последно предупреждение“ за министър Трайчо Трайков. Премиерът коментира, че Трайков „прибързано“ се е изказал относно ситуацията около допълнителното споразумение. Борисов представи последователността на развитието на ситуацията, при което стана ясно, че въпросното споразумение от седмици се дискутира между НЕК и министър Дянков. След подписването му и последвалия дълъг конферентен разговор (Симеон Дянков в момента беше в САЩ) между министрите Трайков и Дянков се е разбрало, че спорът е основно за визиранато в допълнението т.нар. „парифиране“ на бъдещия окончателен договор.

По думите на премиера, оказало се е, че според министър Трайков тази клауза ни задължава да сме готови с окончателния договор до два месеца, докато министър Дянков смята, че „парафирането“ с нищо не ни обвързва до подписването на официалния окончателен договор.

Бойко Борисов освен това съобщи, че злополучният директор на НЕК не е уволнен, поне до пълното изясняване на ситуацията, което ще стане след завръщането в България на Симеон Дянков.

Министър-председателят даде да се разбере, че и според него подписването на, по всяка вероятност последното междинно споразумение за АЕЦ Белене, е съвсем в реда на нещата, като се имат предвид международните договорености и грозящите ни огромни неустойки в противен случай.

Борисов напомни и за дългото отлагане на окончателното решение за строителството на АЕЦ Белене. Той не пропусна на спомене, че изборът на консултант за АЕЦ Белене, който ще представи и своите разчети за цената на атомната централа, е забавен от страна на Министерството на икономиката и енергетиката, затова с новото допълнително споразумение се дава и време на консултанта да изготви доклада си.

Премиерът посочи, че така или иначе е крайно време да се вземе решение за АЕЦ Белене, така че след толкова отлагане не е от значение „дали става въпрос за два или три месеца“ за подписване (каквито са очакванията на страните по него) на окончателния договор.

Investor.bg потърси мнението за така създалата се ситуация на бившия зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, който е добре запознат с процедурата при подписването на подобни споразумения. Ето неговото становище.

"Смятам, че изпълнителният директор на НЕК е действал правилно и в рамките на правомощията си при подписването на Допълнение 12, нещо повече, напълно е защитил държавните интереси. Както стана ясно, той е съгласувал действията си с вицепремиера на страната. Всъщност, с подписването на документа „печелим“ още три месеца за обмисляне на клаузите на окончателния договор за АЕЦ Белене.

Възоснова на собствения си опит мога да кажа, че даден договор има обвързваща сила за съответните страни по него едва след официалното му подписване и подпечатване, а не с „парафирането“ му.

Също така от собствен опит ще кажа, че като се има предвид националното значение на проекта АЕЦ Белене, при обсъждането и подписването на документи по него е съвсем в реда на нещата да присъства ако не самият български министър на икономиката и енергетиката, то зам.-министър, и така нямаше да има недоразумения.

Бих казал, че от моя гледна точка единствено сигурното към момента относно подписаните тази седмица документи за втората атомна централа е, че няма да плащаме поне 600 млн. евро преки неустойки на „Атомстройкспорт“ (част от корпорацията Росатом). Впрочем, оттам вече неофицилно заявиха, че биха претендирали поне за 1 млрд. евро неустойки.

Само за момент да си представим, че допълнителното споразумение не беше подписано. Тогава, при „благоприятния“ за България вариант, трябваше да се плащат неустойки от 600 млн. евро от НЕК, която, разбира се, би ги калкулирала в цената на тока. Това означава, че само по това „перо“, цената на електроенергията у нас, по най-общи сметки, би скочила изведнъж минимум с 20%. Никой не би могъл да „издържи“ на такава цена – нито бизнеса, нито населението.

Що се отнася до самия срок от три месеца, за който трябва да сме готови с клаузите и исканията си относно цената на АЕЦ Белене, смятам, че при добра организация той ще е достатъчен, още повече че това не се обсъжда от вчера. А и избраната за консултант по проекта британска банка HSBC има доста добри експерти, които са в състояние да направят съответните изчисления и анализи в посочения срок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
dakl
преди 13 години
Циркът с Белене, който се разиграва през последните дни, е безсъмнение организиран по инициатива на губернатора Уорлик.Той просто като по зповед на щуката мобиилзира всичики свои клакьори и подведомствени от политици тип Костов-Димитров , до ядрени "експерти" от типа на капацитети в тази област като О.Минчев и Е.Дайнов.Какви цели се преследват в случая не е трудно да се разгадае , а и те много , много не го крият-ел.ток на високи префиренциални цени от Марица-изток 1, мометно съботиране на руските проекти у нас за извличане на определени дивиденти в други области или точно в енергетиката.А че Уорлик не се интересува въобще от авторитета на своите кречетала ще стане съвсем ясно ако в близко бъдеще американски фирми влезнат по един или друг начин в Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Прочулият се шеф на НЕК в конфликт на интереси Първанов в търговски отношения с 22-годишния си син - собственик на соларен парк Съмненията за конфликт на интереси се подсилват от почти светкавичното за българската практика свързване на соларния парк с електропреносната мрежа на страната.Соларният парк е открит на 21 октомври миналата година, а официален гост е именно Красимир Първанов, който по това време вече е изпълнителен директор на НЕК.Красимир Първанов е в обсега на Закона за конфликт на интереси, той и синът му са свързани лица по смисъла на закона. Освен това синът му действа в област, в която той взима решения, което също е отбелязано в закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
karabache
преди 13 години
Още миналата година ,когато премиера каза,за трите ЕРП ,че са изнасяли пари в чужбина,че са купували от НЕК тока на ниска цена ,НЕК го е давал на загуба като че ли ,а на нас го продават на 147 ли беше,двойно,още тогава това пичлеме Трайков се изцепи ,че не е така,и направо заби премиера в земята като колец.Аз още тогава разбрах ,че това *** дето е работило в ИВИЕН ли беше,или ЕОН ,казах че защитава чужди интереси и трябва да го уволнят на часа,но уви.Премиерски тикви,сега се сещат.Значи ние простолюдието виждаме,а премиера не вижда.И защо го трае тоя сумсук,тоя измислен капацитет,дето дори една гримаса не прави когато говори.Твърд като комунист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Трайков: Стоя зад всяка своя дума за действията на шефа на НЕК "Пред целия ми екип категорично забраних на г-н Красимир Първанов да подписва споразумението в този вид. Документът беше в противоречие с меннието на Съвета на директорите на НЕК, както и нямаше решение от съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). "Господин Първанов с поведението си компроментира поста, който заема", обясни пред Народното Събрание Трайков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още