IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: Окончателното споразумение за АЕЦ Белене трябва да е готово до 1 юни

Руски, европейски и български фирми вече имат поръчки за АЕЦ Белене и е започнало производството на оборудването с дълъг цикъл на производство

17:51 | 06.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Росатом: Окончателното споразумение за АЕЦ Белене трябва да е готово до 1 юни

Подписаното вчера в София между Националната електрическа компания (НЕК) и компанията „Атомстройекспорт“ (част от корпорацията „Росатом“) Допълнение 12 продължава до 30 юни срока за подписване на окончателния договор за строителството на АЕЦ Белене.

Според допълнението съгласуваните документи по договора би трябвало да са парафирани до 1 юни 2011 г. (което на практика означава, че окончателният договор трябва да е готов до 2 месеца, както съобщи вчера министър Трайчо Трайков). Това се казва в официално съобщение на Росатом от днес.

Освен това между НЕК и „Атомстройекспорт“ беше подписан Меморандум за разбирателство по проекта АЕЦ Белене, се казва още в съобщението на руската корпорация. Съгласно меморандума руската и българската страна до 30 юни 2011 г. трябва да положат всички необходими усилия за провеждане на задълбочен анализ по въпросите на ядрената безопасност, в рамките на който ще бъде проучено влиянието на външните въздействия върху устойчивостта и безопасността на работата на двата блока на АЕЦ Белене.

В случай, че международни, европейски или български контролни органи в областта на атомната енергетика междувременно представят нови изисквания, свързани със сигурността на централата, страните се договориха да направят всичко необходимо за привеждане на проекта в съответствие с тези изисквания.

Към днешна дата на площадката на АЕЦ Белене напълно е завършена работата по подготовка на строителния изкоп за началото на строителството на първи блок на централата. Освен това, направени са геоложките проучвания, оборудвани са строителната и геотехническата лаборатория и т.н., допълват от Росатом.

В рамките на процеса по изработване на оборудването за АЕЦ Белене, руски, европейски и български фирми вече имат поръчки и е започнало производството на оборудването с дълъг цикъл на производство.

Не по-малко от 30% от доставките на оборудването, на строителните работи и на услугите ще бъде локализирано в България, което ще осигури значителни печалби на български предприятия, се посочва още в съобщението на Росатом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 13 години
съобщението на Росатом да се чете "Вазелинът е намазан"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още