IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Първанов: В думите на министър Трайчо Трайков няма и грам истина

Подписаните документи за АЕЦ "Белене" не са по-различни от досегашните, твърди бившият шеф на НЕК

13:38 | 06.04.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Красимир Първанов: В думите на министър Трайчо Трайков няма и грам истина

В думите на министър Трайчо Трайков няма и грам истина, защото от документите, които подписа, НЕК не се е обвързала с абсолютно нищо по-различно от това, което беше преди подписването на тези споразумения. Това каза на пресконференция Красимир Първанов, който вчера беше освободен от поста изпълнителен директор на НЕК от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с мотива, че е надхвърлил грубо дадения му мандат за преговори по проекта АЕЦ "Белене".

Пресконференцията на бившия шеф на НЕК започна с час и половина закъснение, защото Красимир Първанов е бил в Министерски съвет, където, по думите му, е участвал в заседанието на кабинета, съобщава Dnes.bg. Той информирал министрите какво е направил мениджмънтът на НЕК, как са протекли преговорите по договора за АЕЦ "Белене", какво са се договорили и какво са подписали.

„Смятам, че беше редно да взема отношение срещу тези нападки на министър Трайков, защото видях как за един ден, лично аз се смятам за специалист 22 години в енергетиката, може да станеш един от най-големите престъпници в България“, посочи Първанов.

Той обясни, че с подписания меморандум за разбирателство, с който започва преглед на безопасността на проекта във връзка със случилото се в Япония и новите изисквания на ЕС относно ядрена експлоатация, е указан тримесечен срок, в който ще се извърши пълен преглед и ще се приравни проектът към най-новите изисквания на ЕС.

Вторият подписан документ е Споразумение 12. Първанов посочи, че това е петото поред споразумение за удължаване на срока на действие на постоянния договор от 2006 г.

Споразумение, което министърът нарече договор - то е точно една страница, каза Първанов, показвайки документа. С какво, искам да попитам министъра, се обвързва НЕК и държавата с проекта "Белене" и къде е руската връзка в това споразумение, попита Първанов.

По думите му няма нищо от обвиненията към него, което да отговаря на истината. „Защо г-н Трайков не отговори какво щеше да се случи с НЕК и с държавата, ако в момента нямаше такова подписано допълнително споразумение“, попита още Първанов.

Същевременно обаче стана ясно, че Красимир Първанов е съгласувал процедурите по подписването на споразуменията с финансовия министър Симеон Дянков, а не с енергийния министър Трайков. Красимир Първанов обясни, че всяка промяна в текстовете е била съгласувана с БЕХ, а министър Трайков е бил уведомяван по електронна поща.

Крайният текст на споразумението също бил изпратен на енергийния министър.

„Говорихме няколко пъти, той оставаше да мисли, после се чухме с Дянков и той каза „Да“, каза Красимир Първанов и обясни, че е съгласувал действията си с Дянков, защото той е ресорният вицепремиер.

„Да“ от министър Трайков нямам, но нямам и „Не“, обясни действията си директорът на НЕК. Той уточни, че е нямал и писмени разпореждания от енергийния министър по отношение на това как трябва да се водят преговорите с руската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 13 години
"Нямах Не и затова реших че е Да... още един льольо, който се разпорежда с чужди 10 млрд"перфектна формулировка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
орк
преди 13 години
Нямах Не и затова реших че е Да... още един льольо, който се разпорежда с чужди 10 млрд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
хубава работа ама българска..... коментарите са излишни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Прилича на махленска работа цялата тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Дойде време Б.Б. и министрите му да запечатват трите плика за тези които ще седнат скоро на техните места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още