IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво според „Комерсант“ съдържа „Споразумение 12“ за АЕЦ Белене

Ако не бъде подписан окончателен договор за втората българска АЕЦ, „Атомстройекспорт“ ще се оттегли от проекта

10:47 | 06.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Какво според „Комерсант“ съдържа „Споразумение 12“ за АЕЦ Белене

Заради подписаното вчера с „Атомстройекспорт“ допълнително т.нар. „Споразумение 12“ към договора за изграждането на АЕЦ Белене изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е уволнен, пише в свой материал днес руският вестник „Комерсант“. Изданието описва и коментара на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков относно причините за уволнението на шефа на НЕК.

Според източници на „Комерсант“, според основния контракт, важащ до 31 март, би трябвало да бъдат построени два ядрени блока на площадката на АЕЦ Белене, като последното споразумение би трябвало да отвори пътя за финансиране на строителството на първия блок.

Освен това, началото на отливането на бетона на централата би трябвало да започне през септември тази година, като дотогава са подписани и договорите с българските подизпълнители.

Със сегашното споразумение, пише руското издание, тези срокове и схема на работа се променят. До два месеца трябва да се подпише окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене, което определя хода на работата по проекта. Обаче в същото време за този период не е уговорено да почне финансирането, а сключването на договори с подизпълнителите би могло да стане след подписване на окончателното споразумение.

Според основния договор, 30% от работите по АЕЦ Белене ще бъдат възложени на български фирми подизпълнители.

Ако не бъде подписан окончателен договор за втората българска АЕЦ, „Атомстройекспорт“ ще се оттегли от проекта, коментира „Комерсант“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
извинявай, но тиквата само рита топка и играе тенис, къде да срещне хора, които имат какъвто и да е капацитет за повече от непрофесионално мачле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dimilov
преди 13 години
От всичко ,което се публикува до момента и успях да прочета ,е ,че Трайков е работен кон,който никой не уважава и накрая ще изиграе ролята на бушон,който май вече е изгорял ,но самият той не знае.Борисов го е пратил в Москва да спасява каквото може ,но нищо чудно независимо от резултата ,още като си пристигне,да му поиска оставката.Дянков също е събрал много негативи,но основният негатив на ГЕРБ е,че кадровата политика е изумително глупава.Как с хора срещнати на някаква конференция,на някакво кръстовище и къде ли не ,препоръчани от едикого си ,се прави екип ,който да изведе държава от икономически и социален колапс ?Ако Бойко Борисов не ги събере и не им каже какво точно да правят,те се държат като шматароци от началните класове и си погаждат елементарни номера.Всеки си наумва и си прави нещо ,оставяйки си вратичка ,ако се наложи ,да си "измие ръцете " с някой друг ,а като вече е късно ,оставки няма,а както винаги народът ще плати сметката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още