IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: БЕХ не е одобрил споразумението за АЕЦ Белене

В момента юристи на министерството анализират доколко и как подписаното ангажира България, каза министърът

13:14 | 06.04.11 г. 6
Трайков: БЕХ не е одобрил споразумението за АЕЦ Белене

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви пред журналисти в Министерския съвет, че решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси, съобщи БТА.

"Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ. Моето категорично становище, което ще отстоявам независимо от това какво е подписано е, че решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на абсолютно всички открити въпроси - и за сигурността, и за цената, която произлиза от евентуално нови изисквания за сигурността. В отговор на въпрос дали това е възможно след вчерашното подписване на допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", министърът каза, че е възможно.

В момента юристи на министерството анализират доколко и как подписаното ангажира България, каза министърът.

В отговор на въпрос дали подписаното не означава, че със сигурност ще строим централата, министърът каза "така или иначе не означава, защото дори и Допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат за договора".

В отговор на въпрос дали е вярна информацията, че директорът на НЕК Красимир Първанов е имал мандат от БЕХ да подпише споразумението, министърът каза, че има решение на съвета на директорите на НЕК от 31 март, в което се дава разрешение на директора на подпише допълнение 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма, въпреки това директорът е подписал документа.

Отделно от това, че изрично му забраних да подписва този документ и от това, че допълнение 12 очевидно противоречи на меморандума, защото той е за три месеца, а допълнението е за два с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор и което очевидно противоречи на политическия мандат, даден от премиера за тримесечен мораториум, каза Трайков. БЕХ не е одобрил споразумението, допълни министърът.

В отговор на въпрос дали са му известни мотивите на Първанов да подпише документите, министърът заяви, че "не се е задълбочил в душевните му мотиви". Смятам, че органите, които имат задача да изясняват и да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси, допълни министърът.

Попитан какво би се случило при отрицателно становище на ЕК за проекта при новите обстоятелства, министърът заяви, че във всяка държава окончателните решения за изграждане на ядрени мощности се взимат от съответния орган за ядрено регулиране, в случая Агенцията за ядрено регулиране.

Юридически е възможно изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов да подпише документи по проекта "Белене", коментира междувременно народният представител от Коалиция за България и бивш министър на икономиката Петър Димитров. Според Димитров директорът има правомощията и носи отговорност като шеф на НЕК. Друг е въпросът, че този, който го е назначил, би трябвало да бъде сигурен в неговите действия, добави депутатът.

Очаква се Трайчо Трайков да докладва в парламента какво се случва около проекта „Белене“, след като опозицията поиска неговото изслушване и това на премиера. След заседанието на кабинета в отговор на въпрос той заяви, че не е подавал оставка. По-късно се очаква енергийният министър да отлети за Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
fafner
преди 13 години
Дали да не поразсъждаваме без да мислим за какво натискат американците или руснаците? България и преди последното споразумение или каквото е там имаше задължението съгласно писмени договорености да вземе решение за "Белене" до края на март. Руснаците преди месеци предупредиха, че ще търсят компенсации по съдебен път, ако това не се случи. Какво се е случило тогава с новото споразумение? Просто срокът е отложен за последен път и никакво ново задължение не е поето. Какъв Чл. 103 от НК, какви пет лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Кой какво къде и кога можем само да гадаем. Айде да изкарат малко повече информация и тогава ще коментираме. Наистина ще е гаф ако това което се чува е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
ББ е много тих, което ме кара да си мисля, че май Трайчо е 'прескочен' в тази 'гениална схема'. Едва ли ББ си е давал сметка какво точно се подписва, но шефа на НЕК със сигурност е спуснат от него или от кръга около него, а Трайчно просто му е подписал заповедта за назначение (както сега го уволнява) ... след дъжд качулка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
ако го дадат на прокуратурата и арестуват още днес, то значи е без да знаят от кабинета, ако обаче никой не повдигне въпроса да го арестува и съди, значи всичко е нагласено и е само театър. НК - Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.Мисля си, че ако Бойко и Трайчо не участват в далаверата то на тоя Красимир Първанов щяха тоя още снощи, преди 10 вечерта, да са му сложили белезниците. Явно обаче какво става, щом и днес няма реакция, а е вече обяд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Работата е съвсем ясна.Руснаците разбраха , че сегашното българско правителство не е в състояние да отстои на американсия натиск и за това вече две години под различни предлози протака нещата.При това положение защо да не ни осъдят на арбитража , ща си продадт на турците готовия вече реактор , а с нашия половин милиард евро ще си напълнят гушата.Ние , както в приказката , от два стола , че на земята.Интересно е в средата на месеца, американците като ни поискат пет пъти по висока цена за реакторите, какво ще говори тогава Б.Б.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още