IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените настояват за сериозна редакция на енергийната стратегия до 2020 г.

В сегашния си вид документът представлява „парад на проекти-динозаври, останали само на хартия“, смятат еколози

12:12 | 17.05.11 г.
Зелените настояват за сериозна редакция на енергийната стратегия  до 2020 г.

Представители на политическа партия Зелените се опасяват, че Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. обрича страната на енергийна зависимост и господство на монополните структури, затова настояват тя да бъде основно преработена преди окончателно й приемане от парламента. Официалната позиция е разпратена от пресслужбата на Зелените.

Стратегията подкрепя инвестициите в ядрена енергетика, нарастващото потребление на природен газ, включително и добив на шистов газ, и използване на въглища вместо да се ориентира към източниците, водещи до намаляване на вредните емисии и преход към „нисковъглеродната икономика“, е становището на Зелените.

Те припомнят, че е важна децентрализация на сектора чрез подкрепата за въвеждане на "умни мрежи" и изграждането на малки мощности възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в градските населени места. Вместо това стратегията набляга на големи комплекси от ВЕИ и хидроенергийни комплекси, което вместо към децентрализация води до насърчаване на монополните обекти, се посочва в позицията.

Стратегията представлява парад на проекти - динозаври по размер и актуалност, съществуващи от десетилетия само на хартия мега-проекти, се казва още в становището. Според Зелените в документа прозират същите идеи от предходната версия, подготвена от Тройната коалиция (ноември 2008).

Затова и изводът, който се налага, е, че в сравнение с целите, поставени от другите европейски държави, българският вариант на Енергийната стратегия не е този, който ще доведе до реален преход и трансформация на статуквото в България.

Като припомнят, че стратегията е приета от правителството, без да бъдат взети под внимание предложенията на неправителствентите организации, те настояват преди приемането й от Народното събрание стратегията да бъде преработена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още