IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански комитет: АЕЦ "Белене" може да е най-големият провал на прехода

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов изпратиха експерти от Граждански комитет против централата

08:26 | 20.04.11 г. 9
Граждански комитет: АЕЦ "Белене" може да е най-големият провал на прехода

Проектът „Белене“ може да се окаже най-големия икономически и политически провал на българския преход. Това заявява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов създадения на 11 април Граждански комитет против централата. В него се включиха 26 души – политици, общественици и експерти, съобщава Dnes.bg.

Сред членовете на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.

В пространното писмо от 15 страници експертите изразяват твърдото си убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ „Белене” трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това можело да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект.

„Вие помолихте (премиерът Борисов-бел.ред.) дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това за съжаление е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект“, обръщат се към Борисов експертите.

Според тях реализацията на проекта би означавала пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост на България от Русия. Гражданският комитет изтъква някои от най-отрицателните страни и рискове от реализацията на АЕЦ „Белене“:

• „АЕЦ „Белене” не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 – 2030 г. Разчита се на хипотетичен износ на електроенергия, без да се прогнозира енергийният пазар, такъв проект не може да бъде авантюра, цената за която да платят българските граждани.

• В този проект няма Европейски инвеститор - въпреки многобройните Ви уверения, че ще стартирате проекта само при наличието на такъв. Тази липса ясно говори за неговата икономическа неефективност.

• Реализацията на АЕЦ „Белене” заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ „Козлодуй”, което ще има крайно негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие – във вреда на икономиката и домакинствата.

• Проектът не се развива по правилния начин, няма проектна компания и НЕК, бидейки страна по договора, може да загуби своите активи – а тази загуба има пряко отношение към националната сигурност на страната.

• Този проект е в противоречие с приоритетите на Европейската енергийна стратегия - които предполагат диверсификацията като основа на енергийна независимост, намаляване на енергийната интензивност и повишаване на енергийната ефективност.

В контекста на ядрената драма във Фукушима и предстоящото преосмисляне на критериите за сигурност в ядрената енергетика, неговото осъществяване ще има крайно негативни външнополитически последици за България“, предупреждват експертите.

Те подчертават, че проектът поставя България в енергийна, а следователно и в политическа зависимост от Русия както и че генерира корупция в опасни за страната ни размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Александър_
преди 13 години
"На БГ не и трябва тежка ЗАМЪРСЯВАЩА индустрия!"Каква замърсяваща индустрия... Докажи, че АЕЦ замърсяват повече природата, от колкото алтернативите. Защо тогава Франция в ЕС е една от страните с най-малко емисии и сравнително евтин ток? Повече ли ти е приятно ТЕЦ-а да бълва пушек в атмосферата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Твърдите, че комунистите промивали мозъци - а вашите кой и как така успешно е продухал? Да сме наясно: Ако ще и американци да строят АЕЦ. Обаче, 1. Да гарантират безопасността. защото, руснаците са тук, комшии /практически, с тези ветрове и водни потоци, които преобладават в региона - със сигурност/ докато Щатите са отвъд атлантика2. На поне не по-висока цена /сещаш се, защо/3. По възможност, по-бързо, като основният обем работи по инфраструктурата да се възложи на български фирми, както се очертава в момента, защото, парите, завъртени в България, реално се реинвестират у нас /частично, но, все пак!/ Да изпълнят всичко това, щом руснаците те плашат, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
...то за"дебелия" де, ние си го ядем още от 1944 г., ето колко дебел си го хапваме с Лукойл пък и с Козлодуй дето тока бил направо подарък...а защо да не са например газови ел-станций с газ или от южен поток или от набуко, или да речем баража на дунав пак при Белене-Чоара за ВЕЦ, или нещо друго....има толкова много не-заробващи алтернативи при тая наша малка неиндустриална вече а туристическо-земеделска страна с толкова скромни нужди от ел. ток. Само не и БЕЗУМИЕТО Руски АЕЦ, ЩОТО В ЧЕРНОБИЛ ВЕЧЕ ТОК НЕ ИМ ТРЯБВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Ще внасяш, ако:1. Имат излишък да ти го продадат2.Ако цената на доставката е отрицателна. Защото, там, така или иначе, цените до потребите са вече в пъти по-високи от тези тук. Слагаш загубите по пътя, както и печалбите на ЕРП-тата /които в момента са фантастично високи, прочее/ и ...И, вносът става също фантастично неизгоден.пък ти си внася - ако щеш.Накратко, строим, щото иначе, ще ядем Дебелия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Сега не сме държава от източния блок, изолирана от всички, освен от бедните си съюзници.Ток може да внасяме, особено ако другите държави си реализират плановете.Иначе стига с глупостите че Белене е опасен. АЕЦите са най-безопасната технология, която имаме. Тук става въпрос за пари и за това, че цялото правителство е купено от руснаците, за да строи по тяхно усмотрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bigiadri
преди 13 години
Лично аз смятам ,че АЕЦ " Белене" е едно голямо недоразумение !Това е било за времето ,когато БГ щеше да става република на СССР.На БГ не и трябва тежка ЗАМЪРСЯВАЩА индустрия! Имаме прекрасни природни дадености и трябва да се концентрираме на тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 13 години
Потреблението на ток няма да намалява. Тези дето са толкоз против АЕЦ да спират климатиците, телевизорите, компютрите, абе изобщо да минават на свещи вечер. Няма потребление - няма Белене. Не може хем да се блещиш срещу нови мощности, хем да си държиш компютъра постоянно включен. =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Lucifer
преди 13 години
...безумието АЕЦ-Белене окончателно ще затрие БГ, ако не вярвате, попитайте японците около Фукушима или "туристите" на Чернобил, защото местни от давна вече няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още